Elhunyt a kerékpársport professzora

2010.08.31. 14:59

Ötvenéves korában, rákbetegségben elhunyt kétszeres Tour de France-győztes francia Laurent Fignon.

Fignon kétszer győzött a Tour-ok történetében, 1983-ban és 1984-ben húzhatta magára sárga trikót, 1989-ben második volt. Egy számára rossz emlékű rekord is fűződik a nevéhez: ő az, aki minden idők legkisebb különbségével kapott ki a Tour-on, 1989-ben Greg Lemond csupán 8 másodperccel előzte meg úgy, hogy az utolsó időfutam előtt még Fignon vezetett.

Pályafutása alatt 76 győzelme volt, 1989-ben a Giro d’ Italia-t is megnyerte. Versenyzői nagyságát jól jelzi, hogy a többnapos versenyek mellett a tavaszi klasszikusokon, a Fleche Wallone-on és a Milano-San Remo-n is tudott győzni.

Rajongói a Professzor becenevet adták neki külseje miatt, a versenyeken is kerek szemüvegben tekert, de jellegzetessége volt a hosszú, lófarokba kötött haja is.

A versenyzést felhagyva sem távolodott el a sportágától, több televízicsatorna szakkommentátoraként követte a Tour de France-okat. 2009 májusában diagnosztizáltak nála emésztőrendszeri rákot, de még nyáron is úgy nyilatkozott, hogy sikeresnek érzi a kemoterápiás kezeléseket.