Contador időt nyerhet, ha nem büntetik

2011.01.11. 11:53

Furcsa lépésre szánta el magát a Spanyol Kerékpáros Szövetség. Az El Pais úgy tudja, az RFEC Contador doppingügyében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA) és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetséggel (UCI) együtt akar döntést hozni. Korábban hasonló ügykezelésre még nem volt példa.

000 DV837049

A szabályok szerint doppingügyekben minden országban a szakszövetségnek kell döntést hoznia. Az UCI-nak azonban joga van fellebbezni a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), ha nem ért egyet az adott kerékpáros büntetésével vagy felmentésével.

A RFEC azzal indokolta szokatlan ötletét, hogy a közös döntéshozatallal időt nyerhetnének, és így nem áll elő Valverdééhez hasonló helyzet. Valverde eltiltásáig mintegy két év telt el, miközben versenyezhetett.

“Lerövidíthetjük a procedúrát, mert ha az UCI és a WADA is benne van a döntésben, és egyetértenek vele, már nem folyamodhatnak a CAS-hoz” - indokolt egy RFEC tisztségviselő. A RFEC a közös döntéssel magát is védené, a szövetség szerint így senki sem vádolhatná meg őket, hogy hazafiasságból kedvező ítéletet hoztak.

“Ha az UCI és a WADA úgy dönt az ügy tanulmányozása után, hogy meg kell büntetni, akkor megbüntetjük. Ha nem büntetnek, akkor mi sem” - nyilatkozta az El Pais forrása.

A WADA már reagált is az RFEC megkeresésére, míg az UCI január 23-ára ígért választ a hozzá elküldött dokumentáció alapján.

Az UCI elnöke, Pat McQuaid azonban a Cycling Weekly-nek nyilatkozva már tagadta, hogy bámilyen Contadorról szóló anyagot kaptak volna a RFEC-től. McQuaid szerint nem véletlen, hogy az adott országoknak kell lefolytatniuk a doppingügyek vizsgálatát, mert az UCI nem is tudna finanszírozni minden ügyet.

Úgy tűnik, a spanyolok nem merik egyedül felvállalni a döntést, hogy a világ elsőszámú kerékpárosát eltiltsák, így a közös döntéshozatal előnyeiről szóló indoklásuk is átlátszó.

“A legtöbb nemzeti szövetség bírósága komolyan veszi ezeket az ügyeket, és ennek eredményeképp az UCI sem fellebbez túl sok esetben” - mondta McQuaid. A spanyolok félelme a túlságosan hosszúra nyúló ügytől így alaptalannak tűnik.

Contador ügyében először január elejére ígértek döntést, de a mostani állás szerint csak februárban várható ítélet. A kerékpárosra három hónaptól két évig terjedhető eltiltás várhat, emellett idei harmadik Tour-győzelmétől is megfoszthatják.

A Contador-ügy

A 2010-ben harmadik Tour de France-át nyerő kerékpáros szervezetében minimális mennyiségű klenbuterolt találtak a verseny alatt végzett doppingellenőrzésen. Contador tagadta, hogy tudatosan használt volna tiltott teljesítményfokozót. Elmélete szerint a klenbuterol a verseny alatt fogyasztott szennyezett hússal került a szervezetébe. Contador és ügyvédje abban reménykedik, hogy a szerintük bizonyítottan vétlen doppingolás miatt felmentik - erre volt már precedens - vagy csak enyhe büntetést kap. A hazai doppingcsoport vezetője, Tiszeker Ágnes másként látja az esetet, mert a vértranszfúzióra utaló szennyező molekulák is vannak a vérében.