Annyi EPO-t használsz, amennyit akarsz, ha nem vagy totál idióta, nem buksz le

2011.01.23. 11:41

A kedden visszavonulását bejelentő Floyd Landis szerint engedélyezni kellene a doppingszerek használatát, mert a laborok reménytelenül lemaradtak a csalók mögött, miközben mindenki doppingol. Az amerikai szerint a teljesítményfokozók ésszerű legalizálása megkönnyebbülést hozna a kerékpársportba.

“Egyszerűen el kell fogadni ezt a helyzetet, senki nem fog leállni a doppingolással, sőt, egyre komplikáltabb lesz az egész. Tíz év múlva még nehezebb lesz kimutatni a doppingszereket, mint most  Nem jutottak közelebb ahhoz, hogy bárkit elkapjanak. Annyi EPO-t használsz, amennyit csak akarsz, de sosem fognak meg vele, hacsak nem vagy egy idióta” - nyilatkozta a cyclingnews.com - nak.

Floyd Landis
Floyd Landis

A doppingolás szerinte nem erkölcsi kérdés, mindenki csinálja és csinálni fogja, és ettől egyik kerékpáros sem jobb vagy rosszabb ember. A doppingolás elterjedését az amerikai fegyvertartási szokásokhoz hasonlította: “A fél ország azt szeretné, ha nem lenne senkinél fegyver, a másik fele pedig azt, hogy igen. Miközben az igazság az, hogy a rossz fiúknak vannak fegyvereik, és nem tudod elvenni tőlük. A rossz fiúknak mindig lesz fegyverük, a rossz fiúk mindig doppingolni fognak, ez kényszeríti a jó fiúkat is, hogy ugyanezt tegyék”.

Landis éppen ezért úgy véli, újra kellene gondolni a doppingkérdést, hagyni, hogy mindenki csináljon, amit akar. A lebukókat meghurcolják, a többiek pedig folyamatos félelemben élnek. “Legalizálni kellene a doppingolást. Az ellenőrök annyira le vannak maradva, hogy ma már semmi esélyük nincs megváltoztatni a dolgokat. Meggyőződésem, hogy megállíthatatlan a folyamat, de az megakadályozható, hogy újabb életek menjenek tönkre” - érvelt saját magával is példálózva Landis. Az egyetlen megoldást csak a legalizációban látja, a doppingellenőrzést csak egészségvédelmi szempontok miatt tartaná meg: "Közelítsük meg racionálisan az ügyet, ha már megállíthatatlan és megjavíthatatlan. Csupán figyelemmel kellene kísérni, mi folyik, és biztosítani, hogy senki ne ártson magának".

Landis furcsa utat járt be, míg eljutott ideáig. Eddig ő az egyetlen versenyző, akitől doppingolás miatt elvették a Tour de France-győzelmét. 2006-ban ugyan kihirdették győztesnek, de szintetikus úton előlállított tesztoszteront találtak a szervezetében. Landis évekig hangoztatta ártatlanságát, orvosi szakvéleményekre és a doppinglabor eljárási hibáira hivatkozva próbálta igazolni, hogy tisztán versenyzett. A magát igaztalanul meghurcoltnak érző bringást végül eltiltották.

Floyd Landis  egy 2009 kaliforniai versenyen (Fotó: Christian Petersen/Getty Images/AFP)
Floyd Landis egy 2009 kaliforniai versenyen (Fotó: Christian Petersen/Getty Images/AFP)

A büntetése után próbált visszatérni a kerékpársportba, de jó szerződést már sehol sem kapott. Talán ez a kilátástalan helyzet vezetett ahhoz, hogy 2010 áprilisában mindent kitálalt, több lapnak és Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek is elküldött levelében beismerte, hogy szisztematikusan doppingolt. De nemcsak magát tartja bűnösnek, hanem egyik korábbi csapatát, a US Postalt, és annak minden versenyzőjét, beleértve a hétszeres Tour de France-bajnok Lance Armstrongot is. Számos konkrét esetet idézett fel, a hatóságoknak is felajánlotta segítségét az Armstrong ellen folyó nyomozásban. A megbukott, majd beismerést tett versenyző úton-útfélen hangoztatta, hogy ki és milyen módszerekkel doppingolt, és a tiszta kerékpársport utazó nagyköveteként tetszelgett.