Contador: Nincs mit beismernem

2011.02.08. 12:47

Bár többen tanácsolták neki, Alberto Contador nem fogadta el az egyéves eltiltást, kitart amellett, hogy nem doppingolt. Fellebbezett, és hétfőn bemutatta a Spanyol Kerékpáros Szövetségnek (RCEF) ártatlanságát szerinte igazoló bizonyítékait. A végső döntést egy héten belül már ezeknek ismeretében hozzák meg. Ha eltiltják, Contador akkor sem vonul vissza a kerékpársporttól.

A múlt hónapban az RCEF egyéves eltiltást szabott ki Contadorra testzsírcsökkentő és izomtömeg-növelő klenbuterol használata miatt. Contador a kezdetektől arra hivatkozik, hogy a klenbuterol szennyezett étellel került szervezetébe, így szó sincs tudatos doppingolásról.

Abban bízik, hogy büntetése enyhébb is lehet. Ha a végsőkig, azaz a Nemzetközi Sporbíróságig (CAS) is elmegy, rosszabbul is járhat. Doppingügyének felülvizsgálata után akár a kétéves eltiltást is kiszabhatják rá.

000 Par3751267

Éppen ezért a múlt héten korábbi csapata, az Asztana menedzsere, Giuseppe Martinelli azt javasolta Contadornak, fogadja el az egyéves büntetést, és kezdje újra a karrierét. “Vannak olyan helyzetek, amikor választanod kell. Vagy nekimész a gumifalnak, vagy elég bátor vagy újrakezdeni” - mondta Martinelli a Gazetta dello Sportnak.

“Ha elfogadnám a büntetést, azzal beismerném, hogy elkövettem valamit. Nekem azonban nincs mit beismernem” - közölte Contador, bár azt belátta, hogy praktikusan a mostani ítélet elfogadásávál térhet vissza a versenyzéshez. Ugyannakkor végtelenül igazságtalannak is tartja a szankciókat: “Ez olyan, mintha rád böknének az utcán, és azt mondanák: te most akkor öt évre bemész a börtönbe. Közben persze semmit nem követtél el. De ha ellentmondasz, akkor tíz évig maradsz a bent, ehhez hasonlít most az én ügyem”.

Contador reménykedik, hogy az RCEF megváltozatja a döntését: “Nagyon keményen dolgoztunk, megerősítettük néhány érvünket, és bemutattunk pár újabb bizonyítékot, amelyek nagy hatással lehetnek a döntés megváltoztatására.”

A kerékpáros eddig arra építette védelmét, hogy tudományosan is igazolható, a klenbuterol ételszennyezéssel került a szervezetébe. Ügyvédjei számos doppingügyet is bemutattak, ahol a vétlen doppingolást nem büntették szigorúan. Contador eltiltása azonban szinte biztosra vehető. Az RCEF-en is nagy a nyomás a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) felől. Ha enyhének ítélik meg büntetést, akkor ők fellebezhetnek a CAS-nál szigorításért.

Contador helyzetét nehezítheti a Marcában megjelent hír: a spanyol szövetségtől származó információk szerint a Touron nem egy, hanem négy egymást követő napon levett mintájában is klenbuterol nyomaira bukkantak.

A WADA akár az egyéves eltiltást is kevésnek tarthatja. A klenbuterolnál is a zéró tolerancia elve érvényesül, és ezért alapesetben két év járna érte. Októberben az asztaliteniszező Ovtcharovot mentette fel szakszövetsége vétlen klenbuterol használat miatt, ám a WADA az ő esetében is büntetésért fellebbezett. Ebből kiindulva Contador sem számíthat arra, hogy megússza.

Ha végül beletörődne az egyéves eltiltásba, akár már augusztusban újra versenyezhet. Az Asztana a pozitív doppingteszt nyilvánosságra hozása után azonnal felfüggesztette a kerépárost, és Contador azóta nem is versenyzett. Igaz, idén már egyetlen nagy körversenyen sem indulhat, a Giro d Italia, a Tour de France és a Vuelta a Espagna is kimarad neki.

Contador korábban kijelentette, ha eltiltják, abbahagyja a kerékpározást. Ma már máshogy vélekedik: “Az idő múlása, és az emberek támogatása arra késztetett, hogy megváltoztassam a véleményem. Mindenképpen harcolni fogok.”