Titkos bizonyítékok mentik fel Contadort?

2011.02.11. 12:52

A spanyol sajtó szerint Alberto Contadornak jó esélye van, hogy a Spanyol Kerékpáros Szövetség (RCEF) felmentse a doppingvádak alól, és megússza az eltiltást. A döntéshozók közül többen elfogadták Contador jogászainak védekezését, a miniszterelnök is a bringást védi.
 

Az tény, hogy Contador mintájában kimutatták a klenbuterol nevű teljesítményfokozó anyagot. Ezt a bringás képviselői sem tagadták soha, a védekezés mindvégig arról szólt, hogy a klenbuterol nem tudatos doppingolással került a szervezetébe, Contador állította, szennyezett marhahússal vitte be a klenbuterolt.

Ezt az érvet enyhítő körülményként elfogadták, ezért kapott a kerékpáros az ilyenkor szokásos kettő helyett először csupán egyéves eltiltást. Contador az egy évet is sokallta, és az utolsó pillanatokban eddig nem ismert, újabb bizonyítékokkal állt elő. Az El Periodico tudni véli, hogy Contador bizonyítékai meggyőzték az RCEF versenybizottságát, a kerékpárost felmentik.

Bizonyítottnak látják, hogy Contador nem használt tudatosan gyógyszereket, a klenbuterol nem vérátömlesztéssel került a szervezetébe, a kerékpáros nem követett el gondatlanságot. A döntéshozó testület február 9-én már meghozta az ítéletet, ám hivatalosan még nem hirdette ki.

Contador azonban akkor sem nyugodhat meg, ha Spanyolországban végül tényleg felmentik. A Nemzteközi Doppinellenes Ügynökség szabályai szerint ugyanis egy sportoló nemcsak akkor büntethető, ha tudatosan doppingol, hanem azért is felelős, hogy mit fogyaszt. (A Tour de France-on például ezért nem szabadna nézők által feladott kulacsokból inni.) A WADA szabályai szerint lényegtelen, hogy milyen okból volt kimutatható a klenbuterol, a versenyzőt el kell tiltani. Igaz, hasonló esetekre volt már példa, és némelyik szintén felmentéssel zárult.

Közben a spanyol miniszterelnök, José Luis Rodríguez Zapatero is a kerékpáros védelmére kelt, a Twitteren azt írta: nincs jogunk elitélni Contadort.