Sokat sírtam, és többé nem eszem húst

2011.02.16. 14:29

Alberto Contadort kedden felmentette a Spanyol Kerékpáros Szövetség (RCEF), elfogadva védekezését, miszerint tudtán kívül, marhahússal jutott a szervezetébe a doppingszer. Contador szerdától versenyezhet, májusban a Giro d’ Italián is indul. Nem tudja, mire lesz képes, az elmúlt hónapok nagyon megviselték. Az biztos, hogy vegetáriánus lesz.

“Hihetetlenül hosszú heteken-hónapokon vagyok túl, senkinek nem kívánom, hogy azt átélje, amit nekem kellett”. Contador még július végén bukott meg a klenbuterollal, de ügyében csak január 26-án hoztak ítéletet. Akkor - kettő helyett - egyéves büntetést szabtak ki rá. Nem fogadta el, fellebbezett. Úgy érzi, megérte harcolni az igazáért: “Nem tettem semmit, a lelkiismeretem tiszta, és minden azt bizonyítja, hogy nem tettem rosszat, így elfogadhatatlannak éreztem az eltiltást. Az óriási igazságtalanság ellen harcolnom kellett. “

000 Par6069093

A felmentés ellenére Contador neve már örökké összekapcsolódott a doppinggal: “Az imázsomon okozott kár már helyrehozhatatlan, túl sokáig beszéltek rólam hülyeségeket.”

Contador már az eljárás során is többször kritizálta a szerinte elavult doppingszabályozást. “A hiba az intézményben van, amely nem szolgája igazán a célját, és azt sem tudja, hogyan kell vizsgálni egy ilyen esetet, mindez hat hónapig álmatlan éjszakákhoz, hajhulláshoz vezetett, sírtam is.”

Contador többé nem akar hasonló helyzetbe kerülni, legalábbis húsevéssel véletlenül doppingolni, ezért már áttért a vegetarianizmusra: “Egy biztos, többé nem nyelek le húst”.

Az ítélettel a Saxo-Bank főnöke, Bjarne Riis is elégedett, csapatának honlapján hangsúlyozta, hogy a dopping elfogadhatatlan: ” Szeretném megragadni az alkalmat, hogy hangsúlyozzam, értékeink nem változtak. Még mindig az a csapat vagyunk, amely határozottan elítél mindenfajta csalást, ideértve a doppingot is. Mi mindig tisztességes csapat voltunk, de fontos tisztázni, hogy ne tegyünk egyenlőséget a tudatos csalás és a tiltott anyag vétlen beszedése között”.

A felmentett Contadort szerdától már versenyezhet, a Saxo Bank benevezte a portugál körversenyre, Algarvében címvédőként indulhat, de hogy ilyen állapotban mire lesz képes, nem tudni. “Végig edzettem, de nem vagyok olyan formában, mint a korábbi években.”

A Tour de France-ról egyelőre nem beszélt, júliusig doppingügyét is újratárgyalhatják, és rossz híre miatt a Tour-szervezők sem biztos, hogy meghívják. 2008-ban történt már vele hasonló, akkor asztanás csapattársai dopppingügyei miatt nem védhette meg a címét. "Most csak a Giróig tervezek, aztán meglátjuk, mi lehet a következő cél. Ez függ attól is, hogy mi történik az ügyemben a következő hónapokban.”

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) tudomásul vette a RCEF döntését, amint megkapja az ügy teljes dokumentációját 30 napja lesz arra, hogy tanulmányozza, mi alapján hozták meg a felmentő ítéletet, és adott esetben fellebezzen a nemzetközi Sportdöntőbíróságon. Erre a Nemzetközi Doppingügynökségnek is lesz lehetősége.

Contador felmentéséért a spanyol miniszterelnök is kiállt a twitteren, sokak szerint ez is nyomást gyakorolt a döntnökökre. Az UCI-elnök Pat McQuaid elítélte a politikusi beavatkozást.  "A sportnak magát kell irányítania, és az a szerencsés, ha ezt hagyják. Nem hiszem, hogy a politikusoknak, akik nem ismerik az ügy részleteit, bármilyen formában bele kellene avatkozniuk. Megnyilatkozásaik csupán politikai megnyilvánulások."