Contador már nagyvonalúskodik a Girón

2011.05.20. 18:06

A Giro d' Italia második alpesi szakaszán megint Alberto Contador volt a legjobb. Másfél perccel elment legnagyobb ellenfeleitől, csak a venezuelai Rujano bírta vele a tempót. A célban át is adta neki Contador a győzelmet.

A Giró 13. szakaszán szinte lemásolták az Etnán történteket. Contador és Rujano megint ellépett az utolsó hegyen a többiektől. Igaz, a célba most fordított sorrendben érkeztek.

A Dolomitokban rendezett 167 km-es etapon négy kategorizált emelkedőtt kellett megmászniuk a bringásoknak, a célt a 2137 méteres Glossglockneren jelölték ki.

Az utolsó 20 kilométeres emelkedőn még az esélyesek együtt voltak, 10 km-nél Scarponi indult meg, de hamar elfogyott az ereje. Néhány száz méter után újra együtt volt a boly. Rujano és Anton is próbálkozott, de ők sem tudtak elszakadni. 8,5 km-nél aztán Contador megunta az akciókat, és egy ritmusváltással az élre állt. Rujano és Scarponi próbált vele menni, de végül csak az előbbi tudott tapadni a rózsaszín trikósra.

Contador és Rujano, ahogy az Etnán, megint ketten maradtak, de most felváltva együtt tempóztak a célig a esőben. Bár gyorsítottak a finisben, Contador nem akarta megverni a venezuelait, hagyta előbb átgurulni a célvonalon.

A második csoporttól többen próbáltak elszökni, végül a 11. szakaszt nyerő Gadret bírta ki végig, és 1:27-es hátránnyal harmadik helyen érkezett. A top10-es esélyesek, Mencsov, Kreuziger, Nibali, Scarponi 1:36-ot kaptak Contadortól. Összetettben így már több mint három perc az előnye a második Nibalival szemben.

Szombaton és vasárnap megint két nehéz hegyi szakasz jön. Contador szerint fontos napok következnek, most fog megmutatkozni, hogy ki a gyenge és ki az erős. A pénteki szakasz előtt, ugyanakkor még nem tartotta magát favoritnak.

"Minden előfordulhat a következő emelkedőkön. Most mindenki azt gondolja, hogy én fogom megnyerni a Girót, de még sok bringásnak van esélye, az 1:20-as előny semmi" - igyekezett az esélyesség terhét csökkenteni Contador.

Az eddigi két hegyi szakaszon azonban ellenfeleit könnyedén lerázta, ha nem omlik össze hirtelen, Contador aligha veszíthet. Inkább a második helyért lesz nagyobb csata.

Keretes címe

13. szakasz, Spilimbergo - Grossglockner 167km

1.      José Rujano (Ven) Androni Giocattoli      4:45:54      
2.     Alberto Contador (Spa) Saxo Bank Sungard           
3.     John Gadret (Fra) AG2R La Mondiale     1:27     
4.     Hubert Dupont (Fra) AG2R La Mondiale     1:29     
5.     Igor Anton (Spa) Euskaltel-Euskadi           
6.     Roman Kreuziger (Cze) Pro Team Astana     1:36     
7.     Michele Scarponi (Ita) Lampre - ISD           
8.     Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale           
9.     Vaszilij Kirijenka (Blr) Movistar Team           
10.     Gyenisz Mencsov (Rus) Geox-TMC

Összetett:
1.      Alberto Contador(Spa) Saxo Bank Sungard      49:40:58      
2.     Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale     3:09     
3.     Michele Scarponi (Ita) Lampre - ISD     3:16     
4.     David Arroyo (Spa) Movistar Team     3:25     
5.     Roman Kreuziger (Cze) Pro Team Astana     3:29     
6.     Konsztantszin Szivcov (Blr) HTC-Highroad     3:53