Contador azért sem akart nyerni

2011.05.27. 17:53

Az olasz Paolo Tiralongo nyerte a Giro d' Italia 19. szakaszát. A legerősebb most is az összetettben vezető Alberto Contador volt, de a hajrában nagyvonalúan előreengedte egykori csapattársát.

A Bergamo és Macugnano közötti 209 kilométeres szakaszon két nagyobb hegyet, az 1341 méter magas Mottaronét és célban lévő 1360 méteres csúcsot kellett megmászn

A táv első negyedénél Pineau, Rabottini és Bak fogott össze, 10 perces előnyt is sikerült összehozniuk. A Mottaronén azonban ez gyorsan csökkent, Garzelli a hegyi pontok miatt meghajtotta a csapatát.

A hegy után a Katyusa csapata is felélénkült, a korábbi Giro-győztes Danilo Di Luca vitte tempót, csapattársa Joaquin Rodriguez szakaszgyőzelméért dolgozott. A szökevényeket 15 kilométernél érték utol. A záró hegynek is nagy tempóban kezdtek neki, gyorsan szétesett egy bukás miatt már amúgy is megfogyatkozott mezőny.

A céltól hét kilométerre az asztanás Tiralongo robbantott, és jól tempózva 15-20 másodpercnyi előnyt harcolt ki. A körülbelül 20 fősre apadt főmezőnyt Contador csapata a Saxo-Bank irányította. Három kilométernél aztán Dupont támadott, majd meredeken is jól gyorsuló Joaquin Rodriguez robbantott. Egy darabig szabad utat kapott, majd Contador teljesen lazán pörgetve gyorsított. Úgy tűnt beéri azzal, hogy utolérte Rodriguezt, egy kilométernél azonban újra meglódult és leszakította magáról a többieket.

Contador Tiralongót is megfogta, de nem hagyta ott, megbeszélték, hogy átadja neki a győzelmet. Tavaly még egy csapatban, az Asztanában tekertek, Tiralongo akkor sokat segített a hegyeken Contadornak. A második helyen záró spanyol megint erődemonstrációt tartott, megint lemondott a győzelemről, és újabb néhány másodperc előnyt is kiharcolt.

Szombaton ismét egy brutális hegyi szakasz jön, a 242 kilométeres etap utolsó ötven kilométerén két 2000 méter feletti csúcsra is felkapaszkodnak. Contador formáját nézve továbbra sincs veszélyben, Nibali és Scarponi küzdhet egymással nagyot, a hosszú emelkedőkön Rujano is előkerülhet, és az élen végezhet.

Eredmények:

19. szakasz, Bergamo - Macugnaga 209km

1. Paolo Tiralongo (Ita) Pro Team Astana      5:26:27      
2. Alberto Contador (Spa) Saxo Bank Sungard           
3. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale     0:00:03    
4. John Gadret (Fra) AG2R La Mondiale         00:00:06  
5. Joaquím Rodríguez (Spa) Katusha Team           
6. Steven Kruijswijk (Ned) Rabobank Cycling Team           


Összetett:
1. Alberto Contador (Spa) Saxo Bank Sungard             
2. Michele Scarponi (Ita) Lampre - ISD            5:18
3. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale       5:52    
4. John Gadret (Fra) AG2R La Mondiale            7:53
5. Kansztancin Szijcoj (Blr) HTC-Highroad     9:58