Dacból nyeri meg valaki a Vueltát?

2011.08.20. 13:52

Szombaton elrajtol a 66. Vuelta a Espana, a Grand Tourok között egyre súlytalanabb a spanyol körverseny, de izgalomban ezen a háromhetesen sem lesz hiány. A hegyeken hatalmas csaták várhatók a piros trikóért. A Touron pórul járt versenyzők is itt bizonyíthatják, jó formában vannak.

A spanyol körverseny is követi a Tour példáját, nem kedvez különösképpen az időfutammenőknek, csak egy egyéni etapot rendeznek, ráadásul azt is a verseny felénél.

A hegyeket kell igazán jól bírnia annak, aki meg akarja nyerni az összetettet. A huszonegy etapból  tíz hegyi, ezek közül hat hegyibefutós szakasz lesz.

Az első hegyi szakaszig nem is kell sokat várni, már a negyediken, a 2112 méteres Sierra Nevadán lesz a befutó. Már itt mérvadó különbségek alakulhatnak ki a favoritok között.

vuelta

Az ötödik szakaszon ilyen magasra nem másznak, de a céltól ötszáz méterre egy bődületesen nehéz, 27 százalékos emelkedőn kell felmenni. A nyolcadik szakaszon is lesznek a San Lorenzo-i célnál hasonló meredekségű részek, de előtte már több csúcson is átverekszik magukat a bringások. A következő etap sem a pihenésről fog szólni, az utolsó 18 kilométeren ezerméternyi szintkülönséget kell leküzdeni az 1970 méter magas La Covatilla csúcsig.

A tizedik szakasz az időfutamé, a salamancai 47 kilométeren is van emelkedő, ezért nem biztos, hogy a klasszikus időfutamosok dominálnak majd. Ezen a szakaszon nehéz lesz annyi előnyt összehoznia egy kevésbé jó mászónak, hogy a verseny végéig kitartson.

A pihenőnap után megint egy nehéz szakasz jön, az egész napos hullámvasút után, egy kimerítő 30 kilométeres mászás vár a mezőnyre. A 14. etap megint a felfelékről szól, ott 17 kilométeres emelkedő vezet a célig.

Másnap még durvább lesz, a legendás Anglirún jelölték ki a befutót. Csak 13 kilométert mennek felfelé, de ezalatt közel 1300 méter szintet teljesítenek, több 20 százalék feletti meredekségű részen. Johnny Weltz, már visszavonult bringás a szakaszról csak ennyit mondott: “Csak egy szó van rá, szörnyű”.

A 17. szakasz megint megrostálhatja az élbolyt, az utolsó két kilométeren megint 20 százalék körüli emelkedőn kell felhajtani. Bár a hátralévő négy szakaszon is lesznek kisebb-nagyobb hegyek, feltehetőleg ekkora már eldől a Vuelta.

Minden szakaszon érdemes lesz a dobogóért hajtani, 20, 12 és 8 másodperces időjóváírást kap az első három helyezett, az időfutamokat kivéve.

A Vuelta a vb és a Tour áldozata?

A Vuelta a megszokotthoz képest egy héttel korábban indul, ezt a világbajnokság dátumának módosítása okozta, eddig általában októberben rendezték a vb-t, míg most már szeptemberben elkezdődik.

Az előrehozott kezdés a Tour de France résztvevőit tarthatja távol, a szűk egy hónap alatt kevesek képesek regenerálódni és újra csúcsformába lendülni. A Vuelta amúgy is sokszor a vb-áldozata, sok kerekes deklaráltan csak edzésként fogja fel a versenyt, és gyakran feladják menetközben, mert a formájukat már nem ott akarják finomítani.

A Vuelta azért nyert is a Tourral, bár a bringások minden bizonnyal nem feltétlen így képzelték el a versenynaptárjuk átalakítását.A francia körversenyen számtalan topversenyző keveredett bukásba és sérült meg, így fel kellett adniuk a Tourt-t és bevállalhattak még egy Grand Tourt.

A Touron buktak, a Vueltán nyerhetnek?

Bradley Wiggins állította: élete formájában érkezett a júliusi Tourra, de a bukása és a kulcscsont törése miatt ezt nem bizonyíthatta be. Most a spanyol körön megmutathatja mire képes, bár kérdés, mennyire gondolja komolyan a versenyzést.

Bradley Wiggins
Bradley Wiggins

Ha már az első hegyeken nagy hátrányt kap, talán csak az időfutam megnyerésére hajt. Valószínűleg végig fog menni, ha másért nem, a londoni olimpia miatt. A 2012-es Tour vége az olimpia között kilenc nap lesz majd, csakúgy mint az idei Vuelta és a világbajnokság között. Wiggins már most meg akarja tapasztalni, hogy tud regenerálódni ilyen rövid idő alatt.

Wigginshez hasonlóan Jurgen van den Broeck is bukás miatt adta fel a Tourt. Nála az a fő kérdés, hogy teljesen fel tudott-e épülni bordatöréseiből és vállsérüléseiből. A belga bringás bátran versenyez az emelkedőkön. Az Omega-Lotto csapata némileg gyengébb, mint a francia körversenyen, de Van de Walle sokat segíthet VDB-nek a hegyeken.

Jürgen Van Den Broeck
Jürgen Van Den Broeck

A Radioshackből Janez Brajkovic és Andreas Klöden is összetörte magát júliusban, a legjobbak között ők is ott lehetnek a végelszámolásnál. Klöden már 36 éves, nincs már sok hátra a karrierjéből, egy összetett győzelem szép búcsú lehetne. Tavasszal a Baszk körversenyt megnyerte, nem lesz teljesen ismeretlen a terep számára. Ha visszanyerte a formáját, a hegyeken és az időfutamban is jól tarthatja magát.

Olaszok, spanyolok vagy Mencsov?

A címvédő Vincenzo Nibali idén is jó esélyekkel vághat neki a Vueltának. A Girón harmadik helyen végzett, a dobogóra itt is felférhet, bár ő is tudja, sokkal nehezebb lesz az idei verseny. Tavaly sokat támadták a spanyolok a hegyi szakaszokon, sikeresen védte a piros trikót, de ha győzni akar, többet kell kezdeményeznie. Csak az időfutamban ő sem bízhat. Mellette szól, hogy már rutinosnak mondható a Grand Tourokon, bő egy év alatt háromszor volt dobogós. (két Giro harmadik hely és egy Vuelta-győzelem).

Ezequiel Mosquera, Vincenzo Nibali és Peter Velits
Ezequiel Mosquera, Vincenzo Nibali és Peter Velits

A spanyolok közül Igor Anton az egyik legesélyesebb. Tavaly két hegyi szakaszt is nyert, az összetettben is vezetett, de egy bukásban könyökét törte, és fel kellett adnia a versenyt, már csak ezért is van törleszteni valója. Idén tudatosan a Vuelta győzelemre készült, a Tour-t kihagyta, a Girón azonban megmutatta, jó formában van, a Monte Zoncolanon nyert hegyi befutót. A hegyi szakaszokon most is elöl lehet, csapatát, az Euskatelt is kiváló segítőkből rakták össze. Antonnak az időfutam a gyenge pontja, ott veszíthet sokat.

Anton mellett Joaquin Rodriguez lehet a hazai szurkolók favoritja. Csak úgy mint Antonnak, neki sem megy igazán az időfutam. Tavaly Nibalitól hat percet kapott, és végül az összetettben a negyedik lett 4:10 hátránnyal. Állítja, sokat fejlődött az időfutamban, és ha nem szerepel katasztrofálisan rosszul Salamancában, megnyerheti a versenyt. A Grand Tourokon megbízhatóan szerepel, az utóbbi hat versenyéből ötször a legjobb ötben volt. A meredekeken is jól hajrázik, így szökés nélkül is tud majd időelőnyt kiharcolni.

Joaquin Rodriguez
Joaquin Rodriguez

Az orosz Gyenisz Mencsov már kétszeres Vuelta-győztes, idén a Touron szeretett volna jól menni, de a csapata még meghívást sem kapott a versenyre, már csak ezért is bizonyítani akar. A Girón nem mutatta túl sokat magát, ritkán akciózott, inkább csak megérkezett az első csoporttal. Ha nyerni akar, ennél többet kell mutatnia, az egyéni időfutam neki kedvez, de csak azon jól menni, kevés a győzelemhez.

Michele Scarponi a Girón a második helyen végzett, az élete formájában tekerő Contadorral nem bírt, de bátran versenyzett. Ez az agresszív stílus a Vueltán kifizetődhet, Scarponi elemében lehet a meredek hegyi szakaszokon, és képes lehet az összetettben is az élre állni. A Tourt ő is kihagyta, így pihenten érkezik a Vueltára. Talán túl pihenten is, a Giro után alig indult versenyen, hiányozhatnak majd neki azok a kilométerek.

A Vuelta szombaton délután csapatidőfutammal kezdődik, a 16 kilométer technikás pályán vezet. A HTC képes lehet megismételni tavalyi győzelmét. A Leopard Cancellara, a Sky Wiggins vezetésével érhet oda a dobogóra.

A Vuelta a Espana programja:

1.etap, augusztus 20, Benidorm - Benidorm, 16 km (csapatidőfutam)
2.etap, augusztus 21, La Nucía - Playas de Orihuela, 171.5 km
3.etap, augusztus 22, Petrer – Totana, 164 km
4.etap, augusztus 23, Baza - Sierra Nevada, 172 km (hegyi befutó)
5.etap, augusztus 24, Sierra Nevada - Valdepeñas de Jaén, 200 km
6.etap, augusztus 25, Ubeda – Córdoba, 185.7 km
7.etap, augusztus 26, Almadén - Talavera de la Reina, 185 km
8.etap, augusztus 27, Talavera de la Reina - San Lorenzo de El Escorial, 182 km (hegyi befutó)
9.etap, augusztus 28, Villacastín - Sierra de Bejar. La Covatilla, 179.5 km (hegyi befutó)
Pihenőnap, augusztus 29
10.etap, augusztus 30, Salamanca – Salamanca, 47 km (egyenkénti időfutam)
11.etap, augusztus 31, Verín - Estación de Esquí Alto de la Manzaneda, 171 km (hegyi befutó)
12.etap, szeptember 1, Ponteareas – Pontevedra, 160 km
13.etap, szeptember 2, Sarria – Ponferrada, 150 kilometres (hegyi szakasz)
14.etap, szeptember 3, Astorga - La Farrapona. Lagos de Somiedo, 173.2 km (hegyi befutó)
15.etap, szeptember 4, Avilés – Anglirú, 144 km (hegyi befutó)
16.etap, szeptember 6, Villa Romana La Olmeda (Palencia) – Haro, 180 km
Pihenőnap, szeptember 14
17.etap, szeptember 7, Faustino V - Peña Cabarga, 212.5 km (hegyi befutó)
18.etap, szeptember 8, Solares – Noja, 169.7 km (hegyi szakasz)
19.etap, szeptember 9, Noja – Bilbao, 157.9 km
20.etap, szeptember 10, Bilbao – Vitoria, 187 km (hegyi szakasz)
21.etap, szeptember 11, Circuito del Jarama – Madrid, 94 km