Jeannie Longo visszalépett az országúti vb-től

2011.09.14. 19:19

Visszalépett a jövő heti, koppenhágai országúti kerékpáros világbajnokságtól Jeannie Longo, a franciák doppingügybe keveredett, olimpiai bajnok kerekese. Az 52 esztendős versenyző ügyvédje szerdán közölte, hogy ügyfele nem vesz részt a viadalon, mert a kialakult helyzetben „sem mentálisan, sem fizikálisan nincs olyan állapotban, hogy a legmagasabb szinten teljesítsen”.

A kerékpározás nagyasszonyát kétéves eltiltás fenyegeti, mivel az amúgy kötelező bejelentkezést három alkalommal is elmulasztotta, és nem közölte, hogy hol tartózkodik, így a doppingellenőrök nem találták meg.

Egy másik, ettől független ügyben férjét, Patrice Ciprellit előzetesen eltiltotta a helyi szövetség, mert egy amerikai kerékpáros azt állítja, hogy 2007-ben tőle vásárolt eritropoetint (EPO). A megvádolt Ciprelli cáfolja, hogy doppingszert vett volna, és pert fontolgat.

Az első ob-ját még 1979-ben, az 59.-ket pedig idén júniusban megnyerő Longo összesen 14 olimpiai és világbajnoki aranyérmet gyűjtött eddigi pályafutása során. Legnagyobb sikerét 1996-ban, az atlantai ötkarikás játékokon elért első helyével aratta.