Lassan gyorshajtásért is büntethetik

2011.09.22. 10:23

A holland Sebastian Bowier speciális építésű kerékpárjával 129 kilométer per órás sebességgel haladt, ezzel európai rekorder és minden idők második leggyorsabb kerékpárosa lett a vezetés nélküli kategóriában.

0087d930aa

Bowier külön a rekordhoz kitalált kerékpárját a holland Delft Műszaki Egyetem diákjai tervezték és építették meg. A bringa egy úgynevezett rekumbens, vagy fekvő bicikli, amelyiken szinte vízszintes helyzetben teker a kerékpáros. Az összesen 20 kilogrammos rekumbens kiváló aerodinamikai jellemzőket biztosító héjat is kapott. A tervezők szerint ez az űrtechnikát idéző elem a siker kulcsa. Számításaik szerint a Veloxre keresztelt rekumbens légellenállása csak a tizede egy hagyományos kerékpárnak. Az egyetemisták a rekordkísérlet előtt szélcsatornás és számítógépes szimulációs tesztetket végeztek. A tervezésnél még a láncra fektettek nagy hangsúlyt, és egy nagy erőket kibíró, de minimális ellenállású meghajtást hoztak létre.

A csúcsot hajtó Bowier tapasztalt fekvőkerékpáros, húsz jelentkező közül választották ki. A rekordot a nevadai sivatagban állította fel egy kétszáz méteres kimért szakaszon. Az Európa-csúccsal nem elégedtek meg, tovább próbálkoznak, hogy megdöntsék a kanadai Sam Whittingham 133,3 kilométer per órás rekordját.

Ha a holland sikerrel járna, még akkor sem mondhatná el magáról, hogy ő a világ leggyorsabban tekerő bringása. Autós felvezetéssel, szélárnyékban dupla olyan sebességget is mértek már. Fred Rompelberg 268,8-cal hajtott 1995-ben.

Magyarországon, ahogy a Kerékagy blog is megírta, Nagy György hajtja a sebességrekordokat, ő 171 kilométer per óráig jutott már autós felvezetésssel.