Contador kétéves eltiltást kapott, elvették 2010-es Tour-győzelmét

2012.02.06. 12:10 Módosítva: 2012.02.06. 12:13

Közel másfél év után a nemzeti Sportdöntőbíróság (CAS) ítéletével lezárták Alberto Contador doppingügyét, értesült a Marca.com. A háromszoros Tour de France- és kétszeres Giro d' Italia-győztes kerékpárost klenbuterol használata miatt két évre eltiltották, valamint megfosztották 2010-es Tour-győzelmétől is. A verseny történetében Floyd Landis után ő a második, akitől utólag vették el a címét. Contador 2011-es Giro d' Italia győzelmét is törölték.

Contador a 2010-es Tour de France-on bukott meg, a verseny második pihenőnapján, július 21-én levett mintájában 50 pikogrammos, minimális mennyiségű klenbuterolt mutattak ki. A kerékpáros mindvégig azzal védekezett, hogy tudtán kívül, marhahús fogyasztásával került a szervezetébe a doppingszer.

A Spanyol Kerékpáros Szövetség 2011-es januári ítéletében ezt elfogadta, és felmentette a doppingvádak alól Contadort. A CAS most ezt a döntést bírálta felül. Az ítélet indokásában azt írták, a klenbuterol valószínűleg szennyezett táplálék kiegészítővel jutott a kerékpáros szervezetébe, és nem étellel. Ugyanakkor azt az elméletet is elvetették, hogy vérátömlesztéssel vitték be a klenbuterolt. Az ételszennyezésnek az is ellentmondott, hogy más spanyol sportoló nem bukott meg ezzel a szerrel, így valószínűsíthető, hogy Spanyolországban nincs klenbuterolos hús.

A kétéves büntetést a lebukásától számítják, így az esélye megvan, hogy a Vuelta a Espagnán már rajthoz áll, a Tour de France és az olimpiai viszont biztos kimarad neki. Az eltiltás mellett az eredményeit is törlik, így a 2010-es Tour győztese Andy Schleck, míg a 2011-es Giro d'Italiáé Michele Scarponi lett.

Contador a szezont Argentínában kezde, a Tour de San Luíson két szakaszt nyert, összetettben a második helyen végzett. Vasárnap még Mallorcán versenyzett, majd hazautazott pintói otthonába, ott várta meg az ítéletet. A CAS ítélete ellen még mindig fellebezhet 30 napig, de a svájci szövetségi bíróságon már csak eljárási hibákat támadhat.

A kerékpárosra még egy per várhat, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség két és félmillió eurós büntetés kiszabását is kérte.

Andy Schleck nem örül annak, hogy minden bizonnyal azért kapja meg a 2010-es Tour de France első helyét, mert Contadort megfosztották bajnoki címétől. „Szomorúsággal tölt el, hogy Contadort eltiltották, mert végig hittem az ártatlanságában" - mondta a luxemburgi kerékpáros. „Az egyetlen pozitívum, hogy 566 nap után véget ért a bizonytalanság." Schleck emlékeztetett arra, hogy a 2010-es Touron egymással csatáztak, és ő az országúton kikapott, második lett. Éppen ezért hangsúlyozta: ha megkapja a Tour-címet, akkor is úgy fog hajtani idén, mintha az első győzelmére készülne. 

Eddy Merckxet meglepte a nemzetközi Sportdöntőbíróság elmarasztaló ítélete, az ötszörös Tour de France-győztesnek elege van a kerékpársportot övező történésekből. „Megint a kerékpár húzta a rövidebbet. Elegem van ebből. Az ítélet túlzó, kedvezőtlen mindenkinek, a kerékpársport megítélésének, a támogatóknak. Olyan ez, mintha valaki el akarná pusztítani a kerékpársportot. Két évig tartott, míg meghozták az ítéletet. Ez így nem megy."

„Nem vagyok szakértő, sem orvos, kíváncsian várom a hozzáértők magyarázatát. Csak a kerékpárban fordul elő, hogy végtelenül kicsi mennyiségeket kutatnak. Jó lenne, ha más sportágakban is így járnának el" - méltatlankodott a jelenleg a katari körversenyt szervező  Merckx, utalva arra, hogy Contadornál nagyon kis mennyiségű tiltott anyagot találtak. - Ha lett volna a szervezetében egyértelműen kimutatható doppingszer, rögtön elítélték volna, és nem várnak két évet." A belga ugyanakkor úgy véli, Contador védekezése - végig ártatlannak vallotta magát - nem volt jó.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója szerint a jogi eljárásban Contadornak kellett bebizonyítania, hogy fertőzött húst fogyasztott, de ez a mostani ítélet alapján nem sikerült neki és ügyvédeinek. „Azt tudni kell, hogy az Európai Unióban tilos a klenbuterol használata, még állatoknak sem adható, és ezt a hatóságok ellenőrzik is. Vagyis, ha Contador az EU-n belüli versenyen, az EU-ból hozatott húst fogyasztott, akkor nehezen lehet bebizonyítani, hogy a termék fertőzött. Ha mondjuk Kínában vagy Mexikóban lett volna versenye, akkor sokkal nagyobb eséllyel fogyaszthatott volna klenbuterollal fertőzött készítményt."

Hozzátette: a közvélemény számára az is viccesnek tűnhet, hogy a kerékpárost most tiltották el, ám augusztusban már megint versenyezhet, és sokat nem kell kihagynia. „Ez azért lehet, mert az összes eredményét törlik 2010 nyaráig visszamenőleg, és a pénzdíjakat is vissza kell fizetnie, plusz nem vehet részt az idei Touron és az olimpián sem. Persze furcsa, hogy az augusztus második felében esedékes Vueltán, ráadásul hazai közönség előtt már szerepelhet" - mondta a MACS ügyvezető igazgatója.