Amikor a kerékpárút sem biztonságos

2012.04.02. 16:15

Óriásit bukott Sebastian Langeveld, amikor saját meggondolatlanságából összeütközött egy nézővel a Flandriai Körversenyen. A versenyt Tom Boonen nyerte a hajrában.

A Flandriai Körversenyen szinte elkerülhetetlenek a bukások, a szűk, macskaköves szakaszokon végig koncentrálni kell, hogy ne akadjanak össze a kerékpárosok. Langeveld a nehéz részeket megúszta, de a céltól 40 kilométerre kockáztatott. A szintén szűknek talált autóútról, szabálytalanul lehajtott a mellette futó kerékpárútra. Egy, a mezőny elől menekülő néző pont elé ugrott, leterítve a kerékpárost. A csapatvezetője elmondta, Langeveld 60-70 kilométer per órás sebességgel kapta telibe a nézőt. A bringa első kereke kitört, Langeveld a földre zuhant, eltörte a kulcscsonját. Néhány hetet ki kell hagynia. A szurkolónak nem lett különösebb baja.

Az egyik legnagyobb favorit, Fabian Cancellara is elesett a frissítő zónában. Három helyen tört el a kulcscsontja, neki is fel kellett adni a versenyt. A másik esélyes, Tom Boonen végig nagyszerűen versenyzett, majd a hajrában nyert. Filippo Pozzato és Alessandro Ballan maradt vele az utolsó kilométerekre. Ballan többször próbálkozott meglépni, de Boonen szerelte a támadásokat. A komolyabb emelkedőkön le-lemaradozott, de a verseny után elmondta, nem működött rendesen a váltója, és kénytelen volt nehezebb áttételt hajtani. A sprintet is ő nyitotta, Pozzatót egy kerékpárhosszal verte.

Boonen a verseny történetében az ötödik háromszoros győztes. Korábban Achiel Buysse, Fiorenzi Magni, Eric Leman és Johan Museeuw tudott triplázni. A belga győzelmével a kerékpárosok világranglistáját is vezeti.