A balhés Ferrari mindenkit otthagyott

2012.05.16. 19:59

Az olasz Roberto Ferrari nyerte a Giro d' Italia, leghosszabb, 11. szakaszát. A világbajnok sprinter Mark Cavendish nem tudott felgyorsulni a kanyarokkal lasított, kissé emelkedős hajrában. A rózsaszín trikót megőrizte Joaquim Rodriguez.

Az Assisi és Montecatimi Terme közötti 243 kilométeres szakasz, hosszúságával az idei rekorder volt. A nem túl nehéz terep sprintbefutót igért, bár a célhoz közeli dombon néhány szökevény megpróbálta ezt meghiúsítani. Selvaggi és Visconti meghúzta az emelkedőt, hozzájuk két favorit, Kreuziger és Scarponi csatlakozott a lejtőn, de a mezőny megfogta őket. Hét kilométerre voltak a céltól, amikor Cavendish csapata, a Sky átvette az irányítást. Két kilométernél még Ballan próbálkozott eltempózni, de a hajrára készülve, már olyan nagy volt az iram, hogy szinte azonnal visszaolvadt a bolyba.

A befutó előtti másfél kilométer nem volt veszélytelen, szűk utakra és éles kanyarokra vezették a mezőnyt. Ebből kisebb bukás is lett, de a szakasz favoritja, az idén már két szakaszgyőzelmet jegyző Cavendish nem emiatt nem nyert. Az utolsó kanyar nagyon lelassította, és az általá hajtott nagy áttétellel már nem tudta visszanyerni a tempóját. Roberto Ferrari viszont jól jött ki a kanyarból, és tisztán nyert, Chicci és Vaitkus előtt. Cavendish csak negyedik lett.

Ferrarinak nagyon jól jött ez a győzelem, már csak azért is, mert a második szakaszon az ő hibájából bukott Cavendish és Phinney is, utána legszívesebben kiátkozták volna a mezőnyből. A győzelemmel feledtethati a balhéját.

Az összetett nem változott, Rodriguez 17 másodperccel vezet Hesjedal előtt.