no

Tour: Az időfutambajnok a mezőny ellen

2012.06.30. 11:43 Módosítva: 2012.06.30. 11:54

Hosszú évek óta először rajtol el úgy a Tour de France, hogy nincs kihegyezve favoritok párharcára. Bár a tavalyi győztes, Cadel Evans a mezőnyben van, nem egyértelmű esélyes, nagyon nyílt és izgalmas háromhetes körversenyre van kilátás, még ha sokan csak az olimpiára hangolásként is kezelik a Tourt. (Rajt ma 14.30-kor.)

Se Armstrong, se Contador

Az elmúlt években hol Armstrong-Contador, hol Contador-Andy Schleck párbajokra fókuszált mindenki. Most azonban egyik versenyző sincs ott a mezőnyben, Contador eltiltását tölti, Schleck sérülés miatt nem vállalta az indulást. A két sztár hiánya jót tehet a mezőnynek, felszabadultabban versenyezhetnek, többen mehetnek rá a top 10-es helyekre, csak az a kérdés, hogy melyik csapat, illetve bringás próbálja meg nyomás alá helyezni a többieket. Nagy nevekből nincs hiány, Evans mellett több háromhetes győztes is a rajtlistán szerepel. Nibali, Mencsov, Scarponi, Basso, Hesjedal is tekerhet a győzelemért.

Újra az ausztrál vagy először brit?

Evans legnagyobb ellenfele azonban nem a felsoroltak, hanem Bradley Wiggins lehet. A brit állítása szerint is élete formájában van, jól is megy a többnaposokon, nemrég meg is nyerte a Tour egyik előversenyét, a Critérium du Dauphiné-t, de behúzta a szezon eleji Párizs-Nizzát, és a hatnapos Romandiai körversenyt is. Wiggins tiszteli Evanst, ő mutatta meg neki, hogyan lehet úgy nyerni, hogy valaki nem tartozik a legjobb hegymászók közé. Wiggins is abban bízhat, hogy a hegyeken nem kap túl sok hátrányt, és két hosszú időfutamon megveri a többieket. A Dauphiné-en Evans is lemaradt tőle, 53 kilométeren 1 perc 44 másodpercet adott neki. Ez intő jel volt az ausztrálnak, aki az elmúlt egy hónapban még próbált valamit javítani a gyorsaságán.

Cadel Evans és George Hincapie
Cadel Evans és George Hincapie
Fotó: Doug Pensinger

„Erősebb csapattal jöttunk a Tourra idén, és úgy tűnik, feküdni fog nekem ez az útvonal is, de az időfutamok megváltoztathatják a verseny dinamikáját és az ellenfeleim taktikáját. De ahogy tavaly is, idén is a saját terveim alapján megyek” - nyilatkozta Evans, aki valószínűleg most sem fog akciózni, inkább a kivár, és próbál mindig a legjobbakkal tartani a hegyeken.

Hogy ki viszi majd a tempót az emelkedőkön, az egyelőre kérdéses, de Vinczenzo Nibalinak próbálkoznia kell, hogy ha be akarja váltani dobogós reményeit. A szezon eleje jól sikerült neki, a klasszikusokon többször dobogóra állt, és a Tirreno-Adriaticót is megnyerte. A Dauphiné-en Wiggins 14 perccel verte, de Nibali állítja, minden a felkészülésének megfelelően történt, az azóta eltel három hétben élesítette a formáját.  A Liquigas erős csapattal érkezett, a Girón halványan szerepelt Basso és Szmyd segítheti a hegyeken Nibalit. Kérdés, mennyit vett ki belőlük az olasz háromhetes. A lamprés Michele Scarponinál is az lehet, a meghatározó, hogy tudott regenerálódni a Giro után, ahol győzelmi eséllyel indult. A Touron legfeljebb a dobogóról álmodozhat, sok jó időfutammenővel kellene felvennie a versenyt.

Az idei Giro d' Italia megnyerésével Ryder Hesjedalnak csak nőtt az éhsége, képesnek tarja magát arra, hogy a Touron is nyerjen. A kanadai Giro-győzelmével bizonyította állhatatosságát, felvállalta és kibírta a csatát a trikóért, de a duplázás még a legnagyobbak közül is csak keveseknek sikerült. Meglepetés lenne, ha Eddy Merckx és Miguel Indurain örökébe lépne.

Andy Schleck visszalépésével, bátyja, Fränk lett a Radioshack kapitánya. A győzelemre kisebb is az esélye a segítői szerepre készült luxemburginak, mert az időfutamokon nem megy igazán jól. A hegyeken azért válogatott segítő lesznek, Armstrongtól örökölte csapattársainak nagy részét, (Horner, Zubeldia, Popovics, Klöden), Voigttal és Cancellárával pedig még a Saxo Banknál nőttek össze. Ha nyerő pozícióba kerülne, ez a csapat képes kontrollálni a mezőnyt, még akkor is, ha vezetőjük, Johan Bruyneel nem lehet ott. A sportigazgatót is megvádolták azzal, hogy részt vett Armstrong doppinghálózatában, ezért nemkívánatos személy lett a Touron.

Mark Cavendish és Bradley Wiggins
Mark Cavendish és Bradley Wiggins
Fotó: John Berry / Europress / Getty

Az orosz Gyenisz Mencsov úgy tűnt, már túl van pályája csúcspontján, bár Giro-, és Vuelta d' Espana-győzelme is van, tavaly nem ment igazán neki az olasz körversenyen. Azóta a Katyusához szerződött, a csapatváltás segíthet neki, bár három hete még nem volt igazán nagy formában. A rutinjában azért bizhat, a nagy megrogyásokat ügyesen elkerüli, az első tízben ott lehet a helye, főleg, ha az időfutamra is jól felkészült. Bár ő nagyobb tervekkel, győzelmi vággyal indul most a versenyen.

A franciák örök fájdalma, hogy bő évtizede nincs olyan kerékpárosuk, aki a végső győzelemre, vagy legalább a dobógra esélyes. A tavalyi Tour azonban reményt adott nekik a Europcar két bringása, Thomas Voeckler és Pierre Rolland bátran versenyzett. Előbbi tíz napon át viselte a sárga trikót, és végül negyedik lett, utóbbi egy hegyi szakaszt nyert. Idén változhatnak a szerepek, Rolland jobban bírja a hegyeket, és a tavaly még kapitány Voeckler lehet a segítője.

A top10-ért fog küzdeni az Armstrong mellett felnőtt Janez Brajkovics is. A Tour előversenyén hetedik lett, és csapata, az Asztana eddig egész évben jól teljesített, most sem fogják cserbenhagyni a vezérüket. Jurgen Van den Brock is odaérhet a legjobb tízbe, a belga kiváló hegymászó, időfutamban is képes hozni magát, a Dauphiné-en is tartotta a tempót a legjobbakkal, tavaly egy csúnya bukás és és sérülés miatt esett ki az 12. helyről, 2010-ben viszont negyedikként zárt. A holland Robert Gesink is jó formába lendült, májusban megnyerte a Tour of Californiát, egy időfutam harmadik hellyel és egy hegyi befutós szakaszgyőzelemmel, és júniusban is jól ment, a svájci körversenyen negyedikként zárt, a csapatából, Kruijwijk tud nagyon sokat dolgozni érte a hegyeken.

A doppingolás utáni eltiltásából visszatért Alejandro Valverde szereplése is érdekes lehet, a szezon elején több versenyt is nyert a spanyol, a Touron nem tudni, mire képes, de szokásához híven gondolkodás nélkül támadni fog, ha úgy érzi, szakaszt nyerhet. Csapata, a Movistar is sokat fogja mozgatni a mezőnyt, a svájci körversenyt nyerő Rui Costa vagy Kirijenka képes etapot nyerni. Csakúgy, mint Samuel Sanchez az Euskatelből.

Az utóbbi évek bajnokai

2007: Alberto Contador (spanyol)
2008: Carlos Sastre (spanyol)
2009: Contador
2010: Andy Schleck (luxemburgi)
2011: Cadel Evans (ausztrál)

Cavendish a leggyorsabb, de elér-e Párizsba?

Mark Cavendish, ahogy a megelőző években, most is első számű esélyese a legtöbb pontot gyűjtő sprintereknek járó zöld trikónak. A brit már húsz Tour-szakaszgyőzelemnél jár,  minden esélye megvan, hogy újabbakat nyerjen. Nincs ideális helyzetben, mert csapata, a Sky elsősorban Wigginsért hajt. Igazi sprinter felvezetőként Cavendish csak Eiselre számíthat, bár Boasson Hagen is nagy sebességre képes. Cavendish persze ellenfelei mögül kibújva is bárkit állva hagy, de sikerének kulcsa felvezetősorában is rejlik. Cavendisht még az olimpiai szereplés is befolyásolhatja, mindenképpen nyerni szeretne Londonban, de hat nap kevésnek tűnik a két verseny között, ezért előfordulhat, hogy nem éri el a párizsi célt, hanem feladja a Tourt, hogy pihenhessen.

A brit méltó kihívója Peter Sagan lehet. A szlovák már 13 sprintgyőzelmet szerzett idén, a Tour of Californián hihetetlen sorozatot produkált, egymás után nyerte meg az első négy szakaszt, majd a nyolcadikon is győzött.

Cavendisht több egykori csapattársa is lehajrázhatja, André Greipel is köztük lehet, a német szintén 13 etapsikernél jár már a szezonban, meghálálta, hogy ő lehet egy csapat első számú embere. Greipel nem célozta meg a zöld trikót, csak néhány szakaszt szeretne nyerni. Matthew Gossnak a Girón csak úgy sikerült megelőznie Cavendisht, hogy a brit bukott. Most azonos körülmények között is megverheti, Goss a zöld trikót célozta meg. Szeretne végigmenni, és csapata,  a Greendedge is neki rendel alá mindent, az összetettre nincs esélyes versenyzőjük, így néhány szökésben és a sprintek jó felvezetésében bízhatnak.

Mark Renshaw is próbálkozott, hogy megverje egykori főnökét, de a rabobankosnak nem sikerült túl jól a Giro. A csapata valószínűleg most nem tesz majd túl nagy erőfeszítéseket, hogy minden lehetséges szakaszon helyzetbe hozza. Tyler Farrar és Alessandor Petacchi évek óta a legjobb sprinterek között vannak, idén még adósak a nagy győzelemmel, de jó hajrával nyerhetnek szakaszt.

Az Ardennekből Párizsba a Pireneusokon át

A Tour Belgiumban, Liége-ben kezdődik egy 6,4 kilométeres prológgal, az első szakasz a klasszikus menőknek kedvez, az ardenneki meredeken nyerhetnek pár másodpercet. A 2. sík, tömegbefutós lehet, a 3. kis emelkedőkkel tarkított, a 4. tengerparti szakasz, ahol az oldalszél szedheti szét a mezőnyt, az 5., 6. sík, tömegbefutós, a 7. szakaszon, a Vogézekben jön az első igazi mászás, hatkilométeres, 11-13 százalékos emelkedő vezet a célig, a 8. igazi hullámvasút, hét nem túl magas csúccsal, a szökevényeknek kedvező, a 9. szakaszon, az első 41,5 kilométeres időfutam alakíthat ki először nagyobb különbségeket a favoritok között. Wiggins már itt előnybe kerülhet, egy kisebb emelkedőn kell csak a szakasz elején átverekednie magát. A 10.-en már jönnek az első nagy hegyek, a Tour programjában először szerepel az 1501 méteres Col du Grand Colombier. A 11.-en már az is eldől, ki bírja igazán a gyűrődést, két kétezer méter feletti csúcs, és első kategóriás hegyibefutó is lesz az Alpokban. A 12.-en kisebb hegyek jönnek, valószínűleg itt a favoritok a pihenést választják, míg a 13.-on megint a sprinterek villoghatnak. A 14. szakasz már a Pirenuesokban lesz, de még kihagyva a nagy csúcsokat, ideális egy hosszú szökésnek, a 15.-en ismét mezőnybefutó jöhet. A 16. már brutális lesz, 19 kilométernyi mászás vezet a Tourmalet-ra (2115 méter), az Aubisque-re  (1709 méter) 16,4 kilométeres az emelkedő, és még két első kategóriás hegy is van a célig, ahová lejtő vezet. A 17. szakaszon van az utolsó lehetőségük a hegymászóknak, hogy nagyon megverjék a jó időfutamosokat a 1603 méteren található célig. A 19. szakaszon 53,5 kilométeres időfutamot rendeznek, a terep teljesen sík, a specialisták akár két-három percet is kioszthatnak a többieknek, meglehet, ahogy tavaly, most is ezen a szakaszon fordul meg a verseny. A 20. szakasz már hagyományosan az ünneplésé, a Champs-Élyséés-n nagyon ritkán köszöntenek szökevényt a célban, tömegbefutó várható.

A 99. Tour de France programja

prológ, június 30.: Liege, 6,4 km, egyéni időfutam
1. szakasz, július  1.: Liege-Seraing, 198 km
2. szakasz, július  2.: Visé-
Tournai, 207,5 km
3. szakasz, július  3.: Orchies - Boulogne-sur-Mer, 197 km
4. szakasz, július  4.: Abbeville-Rouen, 214,5 km
5. szakasz, július  5.: Rouen - Saint-Quentin, 196,5 km
6. szakasz, július  6.: Épernay-Metz, 207,5 km
7. szakasz, július  7.: Tomblaine-La Planche des Belles Filles, 199 km, hegyi befutó
8. szakasz, július  8.: Belfort-Porrentruy, 157,5 km
9. szakasz, július  9.: Arc-et-Senans - Besancon, 41,5 km, egyéni időfutam
10. szakasz, július 11.: Macon - Bellegarde-sur-Valserine, 194,5 km
11. szakasz, július 12.: Albertville - La Toussuire-Les Sybelles, 148 km, hegyi befutó
12. szakasz, július 13.: Saint-Jean-de-Maurienne - Annonay Davézieux, 226 km
13. szakasz, július 14.: Saint-Paul-Trois-Chateaux - Le Cap d'Agde, 217 km
14. szakasz, július 15.: Limoux-Foix, 191 km
15. szakasz, július 16.: Samatan-Pau, 158,5 km
16. szakasz, július 18.: Pau - Bagnéres-de-Luchon, 197 km
17. szakasz, július 19.: Bagnéres-de-Luchon - Peyragudes, 143,5 km, hegyi befutó
18. szakasz, július 20.: Blagnac - Brive-la-Gaillarde, 222,5 km
19. szakasz, július 21.: Bonneval-Chartres, 53,5 km, egyéni időfutam
20. szakasz, július 22.: Rambouillet - Párizs, Champs-Élysées, 120 km

Veterántalálkozó a célban

A kazah Alekszandr Vinokurov már tavaly is úgy indult, az lesz az utolsó Tourja, de egy csúnya baleset, amelyikben a combcsontját is eltörte, nem tette lehetővé számára a méltó búcsút. Úgy tűnt, a törés véget vet pályafutásának is, de a 38 éves kerékpáros visszatért a mezőnybe. A Tourtól szakaszgyőzelemmel búcsúzna, a Pireneusokat nézte ki magának, de a habitusát ismerve, több szakaszon is próbálkozik majd a céltól nem messze indított szökéssel. Valószínűleg az utolsó szakaszon, a párizsi Champs-Élysées-n is a mezőny előtt teker majd, ha más nem azért, hogy a verseny hagyományai szerint elbúcsúzzon a szurkolóktól.

George Hincapie is minden bizonnyal integetni fog a párizsi közönségnek. A 17. Tourján induló veterán bár összetettet nem nyert, a kerékpársport elismert és a társai által is szeretett alakja. Igazi csapatember, aki nemcsak az országúton kapitány, de a hétköznapokban is sokat tesz a többiekért és a jó hangulatért. A 39 éves Hincapie győzelem nélkül is csúcstartó, eddigi 16 Tourjából 15-öt befejezett, Joop Zoetmelkkel áll holtversenyben így, és kilencszer segített a sárga trikó megszerzésében is, Armstrong hét, Contador és Evans egy-egy győzelménél volt ott.