Armstrong olcsóbban is megúszhatta volna

2012.08.27. 22:01

Lance Armstrong jóval olcsóbban megúszhatta volna, ha együttműködik – derült ki az USA Today interjújából, amit a lap Travis Tygart USADA-elnökkel készített. Tygart szerint a kerékpáros megtarthatta volna Tour-trófeáinak nagy részét.

„Ha Armstrong őszintén bevallotta volna, hogy doppingolt, akkor nem lettünk volna vele ilyen szigorúak” – fejtegette Tygart. Az Egyesült Államok Doppingellenes Szövetségének, vagyis az USADA-nak az elnöke megerősítette: a vallomás mindenképpen enyhítő körülmény lett volna Armstrong esetében, így csak az utolsó két Tour De France-győzelmétől, a 2004-estől és a 2005-östől fosztották volna meg.

Tygart azt is elmondta, az ajtók még mindig nem zárultak le Armstrong előtt. „Ha meggondolná magát, és beismerő vallomást tenne, az sokban segítené az élsportot. Mi nyitottak vagyunk: egy ilyen esetben bármikor felülvizsgáljuk a büntetését” – nyilatkozta az elnök.

Informátorai voltak?

Armstrongról ugyan soha nem bizonyosodott be, hogy doppingolt, ám ez sokak szerint csak azért van, mert a kerékpárosnak jó informátorai voltak, és valamiért mindig előre tudta, mikor fogják ellenőrizni. Ezt állítja többek közt Michel Rieu, a Francia Doppingellenes Szövetség tanácsadója is, de más források is arra utalnak, hogy Armstrongnak a megfelelő helyen megvoltak a megfelelő emberei. Egy francia ügyvéd, bizonyos Thibault de Montbrial a pénteken kipattant Armstrong-ügy kapcsán a Le Journal du Dimanche-nak elmondta: tudomása volt arról, hogy a 2005-ös Tour De France alkalmával rajtaütésszerű ellenőrzést terveztek Armstrong és csapattársai szállodájában, ám a razziát az utolsó pillanatban lefújták. Az ügyvéd szerint a Párizsból érkező vizsgálócsoportot konkrétan a hotel elől hívták vissza, azt pedig senki sem tudja, ki és miért rendelte le az akció megszakítását.

A világ Armstrong mellett

Lance Armstrong pénteken jelentette be, hogy nem kíván tovább harcolni az USADA korábban már elejtett, majd nemrég ismét elővett vádjaival, miszerint pályafutása során végig használt tiltott szereket. A kerékpáros mellett többen is kiálltak, többek közt Armstrong rákellenes kampányának támogatója, a Nike is, akik péntek este jelentették be, hogy továbbra is együtt kívánnak dolgozni a trónfosztott Tour-győztessel. A Livestrong alapítvány egyébként az USA Today információi szerint péntek óta 1700 adományt kapott, nagyjából 174 000 dolláros összegben. Armstrong eltiltása előtt naponta körülbelül 3000 dollár folyt be az alapítvány számlájára.

Támogatásáról biztosította az eltiltott legendát Miguel Indurain is, aki 1991 és 1995 közt zsinórban öt Tour de France-t is megnyert. Indurain egy spanyol lapnak nyilatkozva kifejtette: ameddig Armstrong bűnössége kétséget kizáróan be nem bizonyosodik, addiga hét Tour-győzelmét senki sem veheti el tőle. A spanyol ezzel együtt aggályosnak nevezte az USADA eljárását, és azt is elmondta, szerinte teljesen érthető, hogy Armstrongnak nem volt már energiája harcolni az őt lejáratni kívánó szervezet ellen.