Hamilton: Armstrong volt a doppingmaffia feje

2012.08.31. 16:59

A szintén dopping miatt eltiltott és visszavonult amerikai kerékpáros, Tyler Hamilton megjelenő könyve szerint nagyon komoly doppinggépezet épült ki az U.S. Postal csapatánál, aminek Lance Armstrong volt a feje.

Tyler Hamilton korábban már többször vallott Lance Armstrong ellen, ám a szeptember 5-én megjelenő könyvében még többet árul el a hét Tour-győzelmétől megfosztott kerékpáros szerepéről az állítólagos doppingmaffiában. A könyvben, ami a meghökkentően hosszú The Secret Race. Inside the Hidden World of the Tour de France, Doping, Cover-ups and Winning at All Costs címet kapta, többek közt azt is elmeséli, hogy Armstrong egyszerűen otthon, a hűtőszekrényben tartotta az EPO-t, és amikor kért tőle, gond nélkül adott belőle.

„Nagyon felelőtlennek tartottam Lance-et, hogy ilyen nyilvánvaló rejtekhelyre dugja az illegális készítményeket, de később rájöttem, hogy nemcsak része az egész rendszernek: ő maga a vezér” – írja Hamilton a könyvében, amiben nem kevesebbet állít, mintsem azt, hogy az egész csapat vastagon benne volt a doppingban, és hihetetlenül jól szerveztek meg mindent: többek közt motorosok vitték a kerékpárosok után az EPO-val töltött palackokat, amiket aztán az etapok után osztottak szét köztük.

Armstrong korábban egy legyintéssel elutasította Hamilton vádjait, mondván, hogy legalább ötszázszor vetették már alá doppingtesztnek, és egyszer sem találtak nála semmit. Hamilton ugyanakkor többször is bukott már tiltott szerekkel: pályafutása végén kényszerből vonult vissza, hiszen különben nyolcéves eltiltás várt volna rá.