Indurain hisz Armstrong ártatlanságában

2012.10.23. 17:30

Továbbra is hisz a doppingbotránya miatt hét Tour de France-diadalától megfosztott Lance Armstrong ártatlanságában a spanyol Miguel Indurain, aki maga is ötször nyerte meg a világ legrangosabb országúti kerékpáros körversenyét.

"Még most is hiszek az ártatlanságában. Ő mindig tisztelte a szabályokat" - mondta a Tourt 1991 és 1995 között sorozatban megnyerő korábbi sztár.

Indurain közölte, kicsit meglepte a nemzetközi szövetség (UCI) hétfői döntése, hogy kizárólag vallomások alapján megbüntette az amerikai kerekest. Ezzel arra utalt, hogy Armstrong egyszer sem produkált pozitív mintát, pedig több százszor ellenőrizték pályafutása során.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) szerint Armstrong és volt klubja, a US Postal a sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig a legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki és működtette, ezért augusztusban örökre eltiltotta és megfosztotta 1998 augusztusa óta elért összes eredményétől a már visszavonult versenyzőt. Ezt a döntést hétfőn elfogadta az UCI az USADA által megküldött több száz oldalas jelentés alapján, amely a csapattársak terhelő vallomásai mellett pénzügyi kimutatásokat, számlákat, elektronikus leveleket, kutatási adatokat és teszteredményeket tartalmaz a laboratóriumokat éveken keresztül sikeresen kijátszó US Postal-eljárásokról.