Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Basso is vallott a doppingdoktor ellen

2013.02.11. 18:35

Az olasz Ivan Basso és a német Jörg Jaksche is vallott a spanyol bíróságon a doppingdoktorként elhíresült Eufemiano Fuentes ellen, egyúttal mindketten elismerték, hogy igénybe vették a szolgáltatásait.

Basso, a Giro d'Italia 2006-os és 2010-es bajnoka azt mondta eskü alatt, hogy fizetett az orvosnak a kezelésért, mert azt gondolta, ez biztosítékot nyújt számára, hogy megnyerheti a Tour de France-t.

A 35 éves kerekes arról számolt be, 70 ezer eurós díjban állapodtak meg a 2005-ös esztendőre vonatkozóan, ebből 15 ezret készpénzben kifizetett, de a hátralévő részre már nem került sor a rendőrségi vizsgálat miatt. Hozzátette, tudatában volt annak, hogy helytelen dolgot tesz.

Jaksche arról beszélt, hogy Fuentes vért vett tőle a későbbi vérátömlesztéshez, illetve 2006-ben és 2006-ban tiltott teljesítményfokozókat használt több mint 15 alkalommal. A 36 esztendős versenyző hozzátette: "senki nem kötelezte doppingolásra, de ez a kerékpározás része volt."

Fuentes és négy társa a vádlottak padján ül a spanyol kerékpársportot alapjaiban megrázó Puerto-ügy kapcsán, melynek tárgyalása január végén kezdődött meg Madridban. A botrány 2006 májusában pattant ki, amikor egy razzia során számos doppingkészítményt és mintegy kétszáz vértasakot foglalt le a rendőrség több madridi lakásban.

Később kiderült, hogy Fuentes többek között világhírű kerékpárosokkal - Jan Ullrichhal, Ivan Bassóval, Oscar Sevillával, Alejandro Valverdével, Jörg Jakschéval -, atlétákkal - így a világbajnok Marta Dominguezzel -, valamint labdarúgókkal és más sportolókkal is kapcsolatban állt. Ha bűnösnek találják őket a sportolók egészségének - illetve életének - veszélyeztetésében, szabadságvesztésre ítélhetik őket a népegészségügyi törvények megsértése miatt. Az eljárás nem doppingolásra ösztönzés, hanem közreműködés doppingolásban bűncselekménye miatt folyik ellenük.