A péniszükbe juttatták a fedőszert

2013.02.14. 14:53

Újabb részletek derültek ki a spanyol doppingdoktor, Eufemiano Fuentes és páciensei módszereiről. A Operción Puerto-perben vallomást tevő egykori kerékpáros, Jésus Manzano bevallotta, hogy állatoknak kifejlesztett szerekkel doppingolt, és hogy ne legyen kimutatható a tiltott szer a vizeletéből, a péniszébe juttatott fedőszereket.

Az egykor a Kelme csapatban tekerő Manzano sokkoló vallomást tett a madridi bíróságon, részletesen elmondta, hogyan kötelezte őt csapata doppingolásra, és hogy Fuentes milyen módszerekkel élt. A Kelme kötelezte, hogy hajtsa végre az utasításaikat, kirúgással fenyegették, ha nem veszi be azokat a szereket, amiket a csapat költségén vettek.

Az ájult Manzano a 2003-as Touron
Az ájult Manzano a 2003-as Touron

Manzano 2000-ben, 2001-ben és 2003-ban is EPO-kezelést kapott Fuentestől, aki hol a bőre alá, hol egyből az ereibe fecskendezte a szert. Ő biztosította számára azt az általa csak fehér porként emlegetett anyagot is, amivel elkerülhette a lebukást.  „A fehér port a péniszbe juttattuk, hogy megváltoztassa a vizeletet, ezzel a módszerrel nem lehetett pozitív EPO-mintád." Egy másik, HMG nevű szert pedig a tesztoszteron és az epitsztoszteron elfedésére használtak. A női nemi hormont könnyen be tudták szerezni, Fuentes a saját nővérének írta fel, aki a kiváltott gyógyszert a kerékpárosoknak adta tovább.

Fuentes a vérkészítmények szállítására is saját módszert dolgozott ki, a felületes szemlélőt átverve, boros kartondobozba töltötte azokat.

Ahogy Armstrongék, úgy Manzanóék is éltek a vérhígítás módszerével, a doppingellenőrzések előtt sóoldatot és fehérjéket kaptak infúzión keresztül, olykor egy litert is, így a hematokritértékük a normálisra süllyedt. Fuentes a kezelések közben többször is életveszélybe sodorta a klienseit, egy orvosszakértő szerint olykor egy-egy kerékpáros vérének 20 százalékát is levette, ami súlyos keringési zavarokat is okozhatott.

Manzano is elájult kétszer, egyszer egy nem is emberi használatra szánt anyagtól: „Actovegint és az Oxiglobint állatoknak készítették, még viccelődtünk is a csapatban, egyszer majd ugatunk, mások meg múzni fognak" – mondta a kerékpáros, aki a 2003-as Tour de France egyik szakaszán lett rosszul. Már csak a kórházban eszmélt, ahol egyből az volt a kérése, hogy ne végezzenek vérvizsgálatot, mert akkor börtönbe kerül.