Armstrong nem akar eskü alatt vallani

2013.02.20. 21:43

Lance Armstrong nem vall eskü alatt az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) arról, hogy kik és hogyan segítették őt a doppingolásban. A kerékpáros azt állítja, egy nemzetközi bíróság előtt tanúskodna.

Az USADA eredetileg február 6-át jelölte meg, ameddig a tavaly örökre eltiltott és 1998 után elért valamennyi eredményétől megfosztott amerikai kerékpáros részletesen beszámolhat doppingos múltjáról. Ezt az időpontot a 41 éves Armstrong képviselőinek kérésére két héttel későbbre tolta, de a visszavonult sportoló az újabb határidőig sem állt kötélnek. Az USADA azt valószínűsíti, a kerékpáros a büntetőjogi következményektől tartott, de nélküle is folytatják a vizsgálatot.

Armstrong ügyvédje viszont úgy nyilatkozott, hogy az USADA-nak nagyon kicsi a befolyása a kerékpársportra, mert az jórészt Európára korlátozódik, és az eljárásban azért sem vesznek részt, mert a doppingellenes szervezet már eleve démonizálta Armstrongot.

A többek között hét Tour de France-győzelmeitől és olimpiai bronzérmétől is megfosztott Armstrong január közepén Oprah Winfreynek adott tévéinterjújában ismerte el, hogy sikereit dopping segítségével érte el.

Az USADA korábban azt közölte, hogy amennyiben a sportág egyik legismertebb alakja nevekkel, tényekkel szolgál a doppingellenes hatóságnak, akkor akár enyhítheti a büntetését. Ezt azért szerette volna elérni Armstrong, mert más sportágakban - így új kedvencében, a triatlonban - még versenyezhetett volna.