Oda Wiggins Girója, nem bír esőben menni

2013.05.16. 18:58

Mark Cavendish karrierje 100. győzelmét szerezte meg a Giro d' Italia 12. szakaszának megnyerésével. A legnagyobb meglepést azonban Bradley Wiggins szolgáltatta a nem különösebben nehéz etapon lemaradt, és három és fél percet kapott. A Tour-címvédőnek elszállni látszanak győzelmi esélyei.

Nem ígérkezett nehéznek a Longarone és Treviso közötti 134 kilométeres szakasz, de a bringások esőt és erős szelet kaptak, amit sokan nehezen viseltek, és a csúszós úton ismét gyakoriak voltak a bukások.

A rajt után szinte azonnal szökés alakult ki, a kilencedik szakaszt nyerő Belkovhoz, Felline, De Backer, Lammertink és Marcato csatlakozott. A szakasz eleji dombokon próbáltak minél nagyobb előny gyűjteni, hogy a síkon már ne érhessék őket utol a sprinter csapatok. Az egyik csúszós lejtőn négyen is elestek, csak De Backer maradt nem sodródott ki, de megvárta a társait, hogy együtt folytassák a szökést.

A mezőny 41 kilométerre a céltól kezdte meg az üldözést, és egyre jobban faragott a hátrányon, de nem sokkal később a mellkasi fertőzésre panaszkodó Wiggins leszakadt. A lejtőn egy percet kapott Nibaliéktól.

Wiggins, aki amúgy is gyűlöl esőben versenyezni, már nem tudta visszadolgozni magát a mezőnyre hiába maradtak hátra csapattársai, és végül 3:34-et kapva ért be a célba. Wiggins így már öt percnél is nagyobb hátrányban van összetettben. Valószínűleg a Sky ezek után Urant fogja támogatni, aki két percre van az összetettben még mindig vezető Nibalitől

A szökevények majdnem hazaértek, néhány száz méterrel a cél előtt fogták meg őket. A hajrában nem lehetett megverni ezúttal sem Cavendisht. Steegmans jól hozta ki a mezőnyből, és miután a sprinter robbantott, már nem volt kétséges a győzelme. Idén ez volt a harmadik Giro-győzelme, és ez lett karrierjének századik sikere.

Eredmények:

12. szakasz, Longarone-Treviso, 134 km:
1. Mark Cavendish (brit, Omega Pharma-Quick-Step) 3:01:47 óra
2. Nacer Bouhanni (francia, FDJ) azonos idővel
3. Luka Mezgec (szlovén, Argos) a.i.

Az összetett élcsoportja:
1. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana) 46:28:14 óra
2. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing) 41 mp hátrány
3. Rigoberto Uran (kolumbiai, Sky) 2:04 p h.