Nem volt pozitív doppingeset az idei Touron

2013.08.20. 19:30

A Kerékpáros Antidopping Alapítvány (CADF) sajtótájékoztatót tartott a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) svájci központjában, ahol bejelentették, egyetlen pozitív doppingteszt sem volt az idei Tour de France-on, írja a velo.hu.

A verseny közben 622 tesztet vettek le a kerékpárosoktól, ez komoly növekedés a tavalyi 566 teszthez képest. A CADF vezetője szerint az idei tesztek sokkal hatékonyabbak és gyorsabban kiértékelhetőek voltak, mint a korábbiak, de így sem találtak egyetlen gyanús esetet sem. Hogy ez áttörést jelent-e a dopping által az elmúlt évtizedekben rendkívül sújtott kerékpársportnak, egyelőre nehéz megválaszolni.

„Sokkal többen félnek a tesztektől, mint korábban. Régebben csak a megkülönböztetett trikók viselőit vizsgáltuk és néhány bringást szúrópróba szerűen. Változtattunk a stratégiánkon, és idén például minden este ott voltunk a csapatok hoteljeiben. Az összes levett mintát megtartottuk és eltároljuk esetleges jövőbeli újraellenőrzések céljából." – mondta Francesca Rossi a CADF igazgatója.