Hegyikerékpár: Benkó Barbara top 20-kerülhet a dél-afrikai vb-n

2013.08.29. 15:39

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) első alkalommal rendez hegyikerékpár és triál világbajnokságot Afrikában, a helyszín pedig a világkupákról már jól ismert dél-afrikai Pietermaritzburg. A csütörtöktől vasárnapig tartó versenyeken összesen 18 aranyérmet osztanak ki a triál, cross-country, eliminátor és downhill kategóriákban. A futamoknak magyar indulói is lesznek. Szilasi László (velo.hu) írása.

Benkó húszba is kerülhet

A cross-country versenyszámban a nőknél Benkó Barbara (MIG-Focus Team), a férfiaknál pedig Juhász Zsolt és Parti András (SVS ProTeam) vesznek részt. A juniorok korcsoportjában  Erdélyi Attila, Bányai Dominik és Dina Márton képviselik hazánkat. A cross-country futamok során a versenyzők egy meredek emelkedőkkel és lejtőkkel is tűzdelt, technikás körpályán teljesítik az egyórás futamokat, mely a nézők számára is rendkívül látványos.

Olimpiai szakágról révén szó, a világkupa sorozat legnagyobb sztárjai is természetesen itt lesznek. A férfi elit kategóriában a svájci Nino Schurter és a francia Julien Absalon számít a legesélyesebbnek. Schurter az elmúlt két évben győzött a dél-afrikai világkupa futamokon, Absalon viszont az elmúlt két vk fordulóval bizonyította, hogy pont időben érkezett a csúcsformájához a vb-re. Ami a magyarokat illeti, a fiúknál a top 30-as helyezés már előkelőnek számít, Benkótól viszont a top 20 is várható. A nőknél nehezebb konkrét favoritokat mondani, itt 5-6 versenyző is esélyes az aranyra, köztük a francia Bresset, a szlovén Zakelj, a cseh Nash vagy a lengyel Wloszczowska.

Triálban is lesz magyar

Triálban a világranglista hetedik helyén álló 23 éves Hegedűs László áll rajthoz. A versenyzők különböző épített akadályokon kell ugráljanak a kerékpárjukkal, a cél, hogy minél kevesebb hibapontot gyűjtsenek. Minden lábletétel hibapontnak számít, a legkevesebb ponttal rendelkező bringás győz. A versenyzők kvalifikációs futamokon keresztül jutnak a döntőbe.

Új versenyszám a vb-n

Vasárnap reggel, a cross-country futamok befejeztével, a versenyzők a világbajnokság legfiatalabb számában, az eliminátorban mérik össze erejüket, mely a tavalyi évben debütált. A férfi és női kvalifikációs futamok legjobb 32 bringása kerül a négy fős selejtezőkbe, ahol a rövid, de nagyon technikás, ugratókkal is megspékelt pályán mindig a leggyorsabb kettő jut tovább a következő körbe. Az egyenes kieséses rendszer végén a legjobb négy kerékpáros áll rajthoz a fináléban.

Hatalmas száguldással zárul a vb

A vb záró eseménye a vasárnapi donwhill verseny lesz, melynek lényege, hogy egy szinte járhatatlan és hatalmas ugratókkal teli pályán kell lejutniuk a hegytetőről az indulóknak. Ebben a számban a krosszmotorokhoz hasonló felépítésű kerékpárokat használnak, nagy rugóutas első és hátsó teleszkóppal.

A nőknél a brit Rachel Atherton számít a legnagyobb esélyesnek, miután az idei világkupa sorozatban három futamot is nyert. A férfiaknál a hazaiak sztárja, Greg Minnaar kerül fókuszba, aki a címvédésért állt rajthoz szülőföldjén. Legnagyobb kihívói a brit Gee Atherton és a kanadai Steve Smith lehetnek.

Érdekesség még, hogy a downhill világbajnokságok történetében először lesz fekete induló a futamban. A héten a 18. születésnapját ünnepló Theo Ngubane két évvel ezelőtt még autogrammért állt sorban a dél-afrikai világkupán, vasárnap pedig már ő is a világbajnokság résztvevője lesz.