200 ezren nézték a Tour-győztest Japánban

2013.10.27. 10:39

A japán Saitama városában először rendeztek Tour de France-kritériumversenyt, melyet a brit Chris Froome (Team Sky) nyert meg. A francia körverseny idei győztese az utolsó körben lépett meg ellenfeleitől, a második helyért a szlovák Peter Sagan (Cannondale) lesprintelte a világbajnok Rui Costát (Movistar). Az esős időben a futamokra, mintegy 200 000 néző volt a helyszínen kíváncsi. A francia ASO szervezőiroda megjelenésben próbálta a Tour hangulatát idézni, írja a velo.hu.

 
 
 

Három versenyt bonyolítottak le egy délután alatt a 2.7 km-es körpályán. A mezőnyt megfelezték, egy-egy 8 körös pontverseny is volt, mindkét futamban japán győztessel. A végén egy 20 körös kritériumverseny várt a sztárokból álló pelotonra. 4 km-re a céltól Sagan, Costa és Froome léptek meg, ahonnan a Sky menője tudott tovább menni.

A Tour de France promotálása Japánban remekül sikerült. Az Orica-Greenedge csapat versenyzője, Beppu szerint a japánok imádják a kerékpárt, de elsősorban a pályakerékpáros szakágból ismert keirinért rajonganak, melyeken óriási pénzdíjakat kapnak a menők, a rengeteg fogadás miatt. A Tour történetében eddig egyébként három japán állt rajthoz, de közülük csak a francia Europcar menője, Arashiro tudott végigmenni a háromhetesen.