Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Armstrong most már mindent bevallana

2013.11.11. 12:39

Hajlandó teljes őszinteséggel és részletességgel tanúskodni doppingos múltjáról egy független bíróság előtt Lance Armstrong amerikai kerékpáros, amennyiben garanciát kap, hogy tisztességesen kezelik az ügyét.

A hét Tour de France-elsőségétől megfosztott 42 éves bringás a BBC-nek hétfőn elmondta, hogy ha fair tárgyalás lesz, akkor minden ítéletnek aláveti magát, legyen az - ahogy ő fogalmazott - halálbüntetés (ezen az örökös eltiltást érthette), szabad elvonulás vagy hat hónap - vagyis annyit kér, hogy egyenlő elbírálás alá essen azokkal, akik már korábban elismerték bűnösségüket.

Armstrong hozzátette, hogy szeretné lezárni a múltját, és továbblépni az életében, amely nagyon keményen megváltozott januári vallomása óta. Elveszítette korábbi szponzorait, többen beperelték, ha nyernek ellene, további tízmillió dollárokat veszíthet a texasi sportoló.

A kerékpáros magáról már szinte mindent elmondott az Oprah Winfrey-nek adott interjúban, de mások szerepéről akkor nem volt hajlandó beszélni, és hivatalos tárgyaláson sem vett részt.

Brian Cookson, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) múlt hónapban megválasztott elnöke korábban hangsúlyozta: kampányának része volt, hogy igyekszik mindent átláthatóvá tenni, és feltárni az UCI múltját is, hogy 2014-re a korábbinál hatékonyabb szervezetet vezethessen. Hozzátette: nem tűr halasztást egy független vizsgálóbizottság felállítása.

Travis Tygart, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) elnök-vezérigazgatója jelezte: erős a gyanú, hogy az UCI korábbi elnökei, Pat McQuaid és Hein Verbruggen bűnrészesek lehettek például Armstrong csalásában.

Armstrong két egykori csapattársa, Floyd Landis és Tyler Hamilton már korábban úgy nyilatkozott, hogy McQuaid és Verbruggen bizonyítékokat tüntetett el az 1990-es és 2000-es években. Landis azt is vallotta: Armstrong egyszer az UCI vezetőinek segítségével úszta meg az eltiltást, mivel fennakadt a svájci körversenyen vett mintájával.

Armstrong úgy tudott tiltott szerekkel versenyezni több mint egy évtizeden keresztül, hogy hivatalosan nem bukott meg ellenőrzésen.