Vérdopping? Ugyan, ózonterápia!

2014.01.17. 16:04

Kétéves eltiltást kapott Alessandro Ballan világbajnok kerékpáros, aki még 2009-ben vérdoppingolással, illetve állítása szerint ózonterápiával élt.

A 2008-ban világbajnokságot nyerő Ballanról 2009 tavaszán megállapították, hogy vértranszfúziót kapott. Az olasz rendőrség eljárást indított ellene, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) viszont csak most csütörtökön hallgatta meg a kerékpárost.

Az exvilágbajnok ártatlannak vallotta magát, próbált egy hihető, önmagát felmentő verzióval előállni, de könnyen lehet, hogy csak nevetség tárgya lesz ezzel. Ballan ügyvédjei azzal védekeztek, hogy az orvosok rossz következtetéseket vontak le Ballan vérértékeiből. Állításuk szerint Ballan nem vérátömlesztésen esett át, hanem ózonterápiát kapott,  hogy cytomegalovírusos betegségét kezeljék.

„Azt magyaráztuk, hogy ő akkor használta ezt, amikor nem volt aktív, hiszen hepatitiszben szenvedett. Ballan is ezt mondta, nem gondolta, hogy akkor bárkit is szükséges erről értesítenie. Teljesen jóhiszemű volt." – nyilatkozta Fabio Pavone ügyvéd.

Ha egy sportoló beteg, természetesen bármilyen orvosi kezelést vagy gyógyszert megkaphat, még olyanokat is, amivel doppingvétséget követne el. Ha azonban jelzi és igazolja, hogy milyen baj miatt kellett szednie az adott doppingtartalmú gyógyszert, akkor gyógyászati célú mentességet kaphat, így nem büntethető.

Ballan védekezése azonban nem volt hatásos, jóhiszeműséget nehéz feltételezni egy olyan kerékpárosról, aki már nyolc éve profi, és számtalan doppingvizsgálaton átment. A CONI két évre tiltotta el, plusz kétezer euró büntetést is kirótt rá. Rajta kívül segítőit, a Lampre csapat gyógyszerészét, Guido Nigrellit és Fiorenzo Egeo Bonazzi orvost is eltiltották. Előbbit örökre, utóbbit csak négy évre.

Ballan még egy másik ügyben is érintett lehet, a mantovai rendőrség továbbra is nyomozást folytat, hogy felgöngyölítse Nigrelli hálózatát. 28 kerékpáros, edzők, csapatvezetők és gyógyszerészek is érintettek az ügyben.

A most 34 éves Ballannak nem sok esélye van a visszatérésre két év múlva. Az elmúlt szezonja sem sikerült túl jól, egy bukásban súlyosan megsérült, elsősorban a felépülésről szólt neki 2013, csak júniusban kezdett versenyezni.