Armstrong felfed minden doppingbűnöst

2014.04.10. 10:45

Az örökre eltiltott biciklis, Lance Armstrong vallomást tett, megnevezte azokat, akik segítették a doppingolását vagy tudtak róla. A kerékpáros még november 12-én válaszolt 16 kérdésre, de csak most hozták nyilvánosságra azokat.

Armstrong tavaly januárban Amerika legnépszerűbb talk-show-jában, Oprah Winfrey műsorában vallotta be nyilvánosan, hogy doppingolt, de arra ügyelt, hogy azokat ne lehessen beazonosítani, akik részt vettek a legszofisztikáltabb és legsikeresebb doppingprogramban.

A bringásnak akkor az Amerikai Doppingellenes Ügynökség afféle vádalkut ajánlott, hogy ha teljes és részletes beismerő vallomást tesz, akkor enyhíthetik a büntetését, de ezzel a lehetőséggel akkor Armstrong nem élt.

Novemberben viszont eskü alatt vallotta, hogy Pepi Marti edző, Dr. Pedro Celaya, Dr. Luis Garcia del Moral és Dr. Michel Ferrari biztosította számára a doppingszereket.

A kerékpáros elmondta, hogy a doppingszereket Emma O'Reilly masszőr, Julien de Vriese kerékpárszerelő és a Motoman becenevű Philippe Maire szállította le.

USA Today által nyilvánosságra hozott lista szerint Armstrong azt is beismerte, hogy a csapatvezető Johan Bruyneel is tudott a doppingolásról, és részt vett a szervezési munkákban is. A kerékpáros elmondta, a legtöbbször fizetett a szerekért, többnyire magának adagolta, de volt, hogy a korábban említett három orvos felügyelte a használatot. Elmondta, hogy 1995-ben használt először EPO-t, de azt továbbra is fenntartja, hogy visszatérése után, 2009-ben és 2010-ben tisztán versenyzett a Tour de France-on.