A sztárokat hiányolja a Giro versenyigazgatója

2014.04.28. 21:48

Csalódott Mauro Vegni, a Giro d'Italia versenyigazgatója, mert a nagy sztárok hiányozni fognak az idei, május 9-én rajtoló olaszországi országúti kerékpáros körversenyről.

Az év első háromhetes viadalán a címvédő olasz Vincenzo Nibali mellett nem áll majd rajthoz a Sky csapat két egyaránt Tour de France-győztes brit kerekese, Chris Froome és Bradley Wiggins, továbbá a spanyol Alberto Contador sem indul, aki a jelenlegi mezőnyben egyedüliként mindhárom nagy körversenyen - a Girón, a Touron és a Vuelta a Espanán - nyert már. Mind a négy versenyző azért marad távol, mert idén a francia viadalra készül.

Vegni szerint a nemzetközi szövetségnek (UCI) változtatnia kellene a versenynaptáron, mert jelenleg szerinte lehetetlen, hogy egy versenyző a Girón és a Touron is győzelmi eséllyel induljon. Azt is kijelentette, a megoldást nem abban látja, hogy az olasz viadalt előbbre hozzák, mert, mint mondta, az időjárás még májusban is problémákat szokott okozni a hegyekben. Hozzátette, ha a délebbre fekvő Appenninekben lennének a hegyi szakaszok, akkor persze nem valószínű, hogy az időjárás hátráltatná a versenyt, de szerinte a szurkolók ezt nem fogadnák el, mert ők a legmagasabb kaptatókon - így az Alpokban fekvő Mortirolón vagy Stelvión - szeretnék látni a legjobbakat.

"Jelenleg aki indul a Girón, az nem versenyez a Touron és fordítva" - mondta Vegni. Kijelentését alátámasztja, hogy legutóbb a Giro-Tour duplázás 1998-ban az azóta elhunyt olasz Marco Pantaninak sikerült.

Az idei viadalon, amelynek első három szakaszát Írországban és Észak-Írországban bonyolítják le, a távolmaradó sztárok hiányában két olyan kerekes lesz a legfőbb esélyes, aki még sosem győzött háromhetes körversenyen. A szakemberek a kolumbiai Nairo Quintana vagy a spanyol Joaquim Rodriguez sikerét várják. Előbbi tavaly második lett a Touron, utóbbi pedig mindhárom nagy körversenyen volt már dobogós, illetve ezeken kilencszer végzett a legjobb tízben, de nyerni még nem tudott.