Bombát robbanthattak volna a Girón

2014.05.12. 15:00 Módosítva: 2014.05.12. 15:03

Egy autóba rejtett időzített bombát találtak vasárnap Dublinban, pár órával a Giro d' Italia harmadik szakaszának befutója előtt.

A bombára, amelyet az Irish Independent információi szerint műtrágyából készítettek és időzítő szerkezettel is el volt látva, egy tejeskannába rejtve, a Finnstown Country House parkolójában találtak rá a rendőrök.

Azt egyelőre nem tudják, hogy ki lehetett a célpont, de a Giro harmadik szakaszára is rengeteg néző gyűlt össze, tízezrek voltak az utakon. Ahogy a tavalyi Boston Marathonon is, itt is nézők sérülhettek volna meg.

„Ez egy halálos, teljes méretű bomba volt, ami be volt drótozva és bármikor használhatták volna. Ha ez megtörténik, totális pusztítást okozott volna" – idézte az ír lap egyik forrását.

A feltételezések szerint az elmúlt napokban Belfastból kerülhetett a bomba Dublinba, de még nem juttatták el a célponthoz.

A bombát hatástalanították, egy férfit, aki a Igazi IRA-val hozható kapcsolatba már le is tartóztattak. Biztonsági források szerint az IRA akarta végrehajtani a robbantást is, amit aztán más szervezetre próbáltak volna hárítani. „Nem zárható ki, hogy az volt a céljuk, hogy megzavarják a Giro d' Italiát, de ez egy nagyon drámai kiterjesztése lett volna az ellenzéki republikánusok aktivitásának” – nyilatkozta egy biztonsági szakember.

A Girón hétfőn szünnap van, a kerékpárosok Írországot elhagyva Olaszországba utaztak. Kedden a Giovinazzo és Bari között negyedik szakasszal folytatódik a körverseny.