Győzött, aztán beintett mindenkinek

2014.05.29. 10:48

Érdekesen alakult a célvonal környékén a Giro d'Italia 17. szakasza, és nem csak az eredmények miatt. A szakaszgyőztes, Stefano Pirazzi egyfelől a mennybe ment, mert a kis olasz Bardiani-csapat harmadik sikerét szerezte a háromhetesen, másfelől megutáltatta magát, mert a célvonalon áthaladva mindenkinek beintett. A velo.hu cikke.

„Mindenkitől elnézést kérek a durva gesztusomért. Annyira dühös voltam azokra az emberekre, akik engem kritizáltak nem csak a mostani Girón, hanem a korábbi versenyek során is, hogy nem tudtam megfelelően viselkedni” – magyarázkodott Pirazzi. A beintésért 200 svájci frankos büntetést is kapott.

Ennél jóval mulatságosabb jelenet volt, hogy a Pirazzi és a másik négy szökevény után nem sokkal célba érkező 20 fős üldözőcsoport beérkezésénél a finn bajnok, Jussi Veikannen hatalmas sprintet nyomott, majd széttárt karokkal ünnepelt. Ezt nagyon benézte, hiszen fél perccel előtte már megnyerték az etapot.

Összefogás Quintana ellen

A keddi káoszszakasz után egy szerda délelőtti titkos egyeztetéseken vettek részt a csapatvezetők Először egy ház hátsó kertjében, majd a Tinkoff-Saxo csapat buszában tartották zártkörű találkozót. Sokáig nem lehetett pontosan tudni, mi zajlott ott, majd a szakasz végén a profi Kerékpáros Csapatok Szövetsége (AIGCP) közleményt adott ki, mely szerint a csapatok kérték a szervezőket, hogy a vitatható szakasz ellentételezéséül a Stelvio után kialakult időkülönbségeket vonják le az élcsoportban tekerő versenyzőktől. A bírók ezt a kérést visszautasították, így a rózsaszín trikó a kolumbiai Nairo Qutinanánál maradt. A Movistar kapitánya egész nap azt nyilatkozta, semmiben nem hibázott és nem érti, miért nem fogtak vele kezet néhányan a szerdai rajt előtt.

A Tinkoff csapat orosz milliomos tulaja, Oleg Tinkov nagyszerűen foglalta össze a lényeget: „A kerékpársport bohócot csinál magából az ilyen helyzetekkel, az igazán komoly szponzorok így nem fognak közeledni a sporthoz. A tegnapi szakasz eredményét törölni kellene. A különleges helyzetekre sokkal pontosabb szabályokra van szükség, a színes figyelmeztető zászlóknak pedig ugyanolyan komoly szerepet kell kapniuk, mint ahogyan ezt a Forma 1-ben láthatjuk."