Százéves velocipédek, száz mérföldes kerékpározás Tiszakécskén

2014.06.25. 11:19

Szerda délután négy órakor kerépárkiállítás megnyitójával kezdődik Tiszakécskén a Veterán kerékpárok világtalálkozója és versenye.

A magyar kerékpárfejlődésre koncentráló kiállításon 113 kerékpár lesz, köztük igazi kuriózumok, mint például az 1800-as évek végéről származó fakerekes velocipéd. A kiállítás a Bajai Múzeum, a Közlekedési Múzeum illetve magánygyűjtők kerékpárjaiból állt össze.

Csütörtökön veterán kerékpárokkal már versenyezni fognak különböző kategóriákban és távokon. A klaszikusnak a száz mérföldes (160 km) számít, a leggyorsabbak körülbelül hét óra alatt fogják majd megtenni. Szombaton már rövid távokat és kiesős versenyeket tartanak.

„Ez a verseny a kerékpárról, és nem a kerékpárosról szól, ezért lehet csak 1956 előtt gyártott biciklikkel indulni. A találkozóra 18 országból 156 résztvevő jelentkezett, Európán kívül jönnek az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és Indonéziából is. A legtöbb versenyzőt valószínűleg a csehek adják majd" – mondta Halápi Sándor, a találkozó főszervezője.

A találkozó szombaton látványos felvonulással zárul, ahol korhű ruhákban tekernek majd a résztvevők. A részletes program az ivcahungary.hu oldalon olvasható.