Asztmával is megnyerhető a világ legkeményebb országúti kerékpárversenye

2014.07.05. 09:36

A Tour de France mindig teli van izgalmakkal, egyéni drámákkal, de a 2014-es versenyen évek óta nem látott kiélezett küzdelem jöhet. A címvédő Christopher Froome mellett a korábbi bajnok Alberto Contador is csúcsformában van, de a tavalyi Giro d’Italia győztese, Vincenzo Nibali is beleszólhat, és a világbajnok Rui Costa is kirobbanó erőben van. A szívós 42 éves Chris Horner is okozhat meglepetést, és Alejandro Valverde is most vagy soha alapon vág bele a versenybe.

Az utóbbi években a brit kerékpárosok uralják a világot, egymás után nyertek két Tour de France-t, 2013-ben a világbajnoki cím is az övék lett a mezőnyversenyben, így egyáltalán nem meglepő, hogy a Tour 2007 után újra Nagy-Britanniából, Leedsből startol el. Mondani sem kell, óriási felhajtás közepette.

Természetesen a közönség hazai sárga trikóst akar majd látni, és erre minden esély meg is van.

Mivel ezúttal sincs prológ, Mark Cavendish egy jó sprinttel behúzhatja az első etapot, erre nagyon is készül, és vezetheti egy darabig az összetettet. Nem lesz könnyű dolga az eddig 25 Tour-szakaszgyőzelmet szerző britnek, már tavaly is a német Marcel Kittel volt a legjobb sprinter, négy szakaszt is nyert, és idén sem veszített gyorsaságából, a Giróról két etapsikerrel szállt ki.

Kittel és a többi sprinter azonban sokat veszíthet a szűk, sokszor kőfallal övezett yorkshire-i utak potenciális bukásforrások. Egy rossz mozdulat elég lehet ahhoz, hogy ne csak egy szakaszt, hanem az egész Tourt elbukják. Hiába Cavendish és Kittel a leggyorsabb, a pontversenyért járó zöld trikót akár Peter Sagan is elhozhatja. A szlováknak ugyan nem volt olyan lenyűgöző az idei szezonja, mint a tavalyi, de a Svájci Körverseny három dobogós helyével azért jelezte, formába lendült. Cavendishékkel szemben pedig meg van az az előnye, hogy olyan terepen is az élen tud maradni, ahol a klasszikus sprinterek már nem bírják el a tempót.

A zöld trikó sorsánál valószínűleg a briteket is jobban izgatja, hogy ki lesz a végső győztes.

Ahogy tavaly, most is Froome a favorit,

a Tour felvezető versenyén, a Critérium du Dauphiné-en egymás után két szakaszt, egy időfutamot és egy hegyi hajrát nyert, és csak egy bukás akadályozta meg abban, hogy az összetett is az övé legyen. A győzelmek mellett azonban sokkal többet elárult a formájáról az, hogy Alberto Contadort mindig maga mögött tudta tartani. A spanyol azonban így is elég meggyőző volt, bátran akciózott, és ígéretesen mozgott az emelkedőkön. Ha javít kicsit az időfutamán, másodperceken múlhat majd a sárga trikó. „Sokszor elmondtam, az utóbbi két évben Froome a legerősebb, ő az első számú esélyes. Kétségtelenül jobb formában vagyok, mint tavaly, de fogalmam sincs, ez mire elég.”

Froome fizikailag szuper formában van, de kérdés, mentálisan mennyire erős. Az utóbbi hetekben asztma elleni spray-jével került az érdeklődés központjába. A doppinggyanút nem tudta elkerülni, már csak azért sem, mert a hasonló szerrel élő Diego Ullisit eltiltották és elvették két Giro-szakaszgyőzelmét. Froome magyarázkodott, hogy orvosi engedéllyel szedte gyógyszerét, gyerek kora óta küzd a betegséggel, de azért vannak arra utaló jelek, hogy az eljárás nem volt teljesen szabályszerű.

Ahogy Contadornak, úgy Froome-nak is nagyon erős, csak a kapitányáért dolgozó csapata van. A brit Sky még úgy is lenyűgöző, hogy a 2012-es győztes Bradley Wigginst kihagyták belőle. Wiggins nehezen is dolgozta fel ezt, és a brit szurkolók sem felhőtlenül boldogok, Froome tudása ide vagy oda, Wiggins jóval szórakoztatóbb figura. Bár Wiggins azt ígérte korábban, hogy segítőként ő is Froome-ért akar dolgozni, a csapatvezetők nem bízhatttak ebben igazán, a két kerékpáros között elég feszült a viszony. Wiggins kihagyásával könnyebbé tettük saját helyzetüket is.

A 101. Tour de France programja:

július  5.,  1. szakasz: Leeds-Harrogate, 190,5 km
július  6.,  2. szakasz: York-Sheffield, 201 km
július  7.,  3. szakasz: Cambridge-London, 155 km
július  8.,  4. szakasz: Le Touquet-Paris-Plage - Lille, 163,5 km
július  9.,  5. szakasz: Ypern-Arenberg Port du Hainaut, 155,5 km
július 10.,  6. szakasz: Arras-Reims, 194 km
július 11.,  7. szakasz: Épernay-Nancy, 234,5 km
július 12.,  8. szakasz: Tomblaine-Gérardmer La Mauselaine, 161 km, hegyi befutó
július 13.,  9. szakasz: Gérardmer-Mulhouse, 170 km
július 14., 10. szakasz: Mulhouse-La Planche des Belles Filles, 161,5 km, hegyi befutó
július 16., 11. szakasz: Besancon-Oyonnax, 187,5 km
július 17., 12. szakasz: Bourg-en-Bresse - Saint-Étienne, 185,5 km
július 18., 13. szakasz: Saint-Étienne - Chamrousse, 197,5 km, hegyi befutó
július 19., 14. szakasz: Grenoble-Risoul, 177 km, hegyi befutó
július 20., 15. szakasz: Tallard-Nimes, 222 km
július 22., 16. szakasz: Carcassonne - Bagneres-de-Luchon, 237,5 km
július 23., 17. szakasz: Saint-Gaudens - Lain-Lary Pla d'Adet, 124,5 km, hegyi befutó
július 24., 18. szakasz: Pau-Hautacam, 145,5 km, hegyi befutó
július 25., 19. szakasz: Maubourguet Pays du Val d'Adour-Bergerac, 208,5 km
július 26., 20. szakasz: Bergerac-Périgueux, 54 km, egyéni időfutam
július 27., 21. szakasz: Évry-Párizs (Champs-Élysées), 137,5 km

A sárga trikóra pályázik Nibali is,

de a a Critérium du Dauphiné-en még kiábrándító formát mutatott az olasz, nem tűnt úgy, hogy fel tudná venni a versenyt Contadorékkal. A múlt héten azonban újra magas szinten teljesített, megnyerte az olasz bajnokságot, és ebből sokat meríthet. Edzője sem aggódott svájci teljesítménye miatt, szerinte Contadorék már csúcsformában voltak, de Nibalinak azt a Tour első hetének végére kell elérni azt, erre a Dolomitokban készültek az elmúlt hetekben. Nibali szerint végig nagy harc lesz, és lehet arra is számítani, hogy nem feltétlenül a hegyeken lesznek az akciók, emlékeztett Contadorék tavalyi sikeres támadására a 13. szakaszon.

Alejandro Valverde éppen ezen egy mechanikai hiba miatt írta ki magát a dobogóra esélyesek közül, - bár nála ez szinte nem is meglepő, mindig egy apró hibán csúszik el a Touron, - most is jó erőben érkezik. A tavaszi versenyeken is több dobogót behúzott, míg múlt héten megnyerte a spanyol időfutambajnokságot. Váratlan húzásokra képes, most is ezekben bízhat inkább. Nagy valószínűséggel Contadort és Froome-ot hegyi hajrában és időfutamban nem tudja megverni. Neki egyszerre könnyebb és nehezebb a helyzete, mivel Nairo Quintana nem indul, egyedüli kapitány a Movistarban, de egy szuper hegyimenővel kevesebbje van.

Tavaly még Rui Costa is Valverde csapatában tekert, de a portugál két hosszú szökés után szerzett szakaszgyőzelmével és világbajnoki címével igazolta, hogy a segítői szerepnél többre hivatott. Kapitányként azonban most először fog szerepelni háromhetesen a Lampréba igazolt kerékpáros, ezzel a helyzettel is meg kell birkóznia. A Svájci Körverseny megnyerésével azonban igazolta, hogy nagy formában érkezik, és képes elmenni a favoritokkal a kemény hegyi szakaszokon. Nagy segítségére lehet Chris Horner, a 42 éves bringás rutinja sokat jelenthet.

A top 10-be két amerikai is bejelentkezhet,

a Andrew Talansky Contadort és Froome-ot is legyőzte a Dauphiné-en, és ha csípőtörése után formába lendül, Tejay van Garderen is ott lehet a legjobbak nyakán. A belga Jurgen van den Broeck is minden évben nagy ígéretként indul el, 2010-ben és 2012-ben is megszerezte Tour 4. helyét, idén a Dauphiné-en elért harmadik helyével azért jelezte, számolni kell vele is. Tavaly sokakat meglepett a holland Bauke Mollema, aki állhatatos versenyzőként berobbant a legjobbak közé, simán megismételheti hatodik helyét.

A hegyek királyának járó pöttyös trikó minden évben lutri, kevesen kondicionálják eleve erre magukat, de mivel a franciáknak idén sincs olyan versenyzőjük, aki jó eséllyel pályázna dobogóra, valószínűleg a hegyi pontokra mennek rá. Pierre Rolland vagy Thomas Voeckler biztosan megpróbálja, de Thibaut Pinot is ott lehet, ha már a lejtőzést úgysem szereti, de az egykor favoritnak számító luxemburgi Schleck testvérek valamelyike is beszállhat a versenybe, ha nem nyeri túl magát Contador vagy Froome.