Froome szinte biztosan indul a Vueltán

2014.07.30. 14:54

Sir Dave Brailsfold csapatfőnök egyértelmű célzást tett arra, hogy Chris Froome elindul az augusztusi spanyol körversenyen, a Vueltán, és a Sky csapat korán elkezdi a felkészülést a 2015-ös Tour de France-­ra.

Chris Froome feladni kényszerült az idei francia körversenyt, mert a negyedik és az ötödik szakaszon is bukásba került, eltörte a bal csuklóját és jobb kezét is.

A 29 éves angol azóta Amerikába repült, hogy felépüljön és visszanyerje a formáját a szezon utolsó részére. Az idei Vuelta augusztus 23­-tól szeptember 14-­ig tart, és Froome már akaratlanul is kifejezte részvételi szándékát, amikor együttérző üzenetet írt Alberto Contadornak, miután a spanyol szintén kiesett a versenyből. "Remélem, találkozunk a Vueltán" - ­írta a Twitteren.

Brailsfold, a Sky igazgatója, aki kimondja az utolsó szót a keret kijelölésénél, ragaszkodott ahhoz, hogy Froome helye még nem biztos, de kijelentette, hogy a sztárbringás még egy nagy versenyen elindul a jövő évi Tour előtt.

"Minden edzésre szüksége van Chris­nek, hogy elérje a megfelelő erőnléti szintet a Vuelta előtt. Úgy gondolom, fontos, hogy egy nagy verseny is legyen a lábában. Nézőpontom szerint a 2015­-ös Tour most kezdődik és a spanyol körverseny csak egy része az építkezésünknek, ha jövőre újra megpróbáljuk megnyerni a Tourt".

Froome megszerezhette volna saját maga második és csapata egymás után harmadik győzelmét, de helyette a televízióban nézte, ahogy Niballi fölényesen megnyerte a versenyt.

Brailsford elismerte, frusztrálják a Froome­-mal történtek, de bízik benne, hogy ez csak motiválja majd a csapat vezetőit. "Chris kipihente magát és felgyógyult az utóbbi hetekben Amerikában, nézte a szakaszokat és én tudom, ő hiányzott onnan. Ez a visszaesés nagyon éhessé és még eltökéltebbé tett minket, mint valaha, hogy jövőre újra visszatérjünk és megküzdjünk a sárga trikóért".

A sok millió szurkoló látványa az utcán Yorkshire-ben, Cambridge­-ben és Londonban bizakodóvá tette Froome-ot, de a harmadik szakasz után szertefoszlottak a 2014­-es Tour de France­-ról dédelgetett álmai.

"Az a három nap csodálatos volt. Az egész életem a kerékpározásról szól és láttam, hogy ahonnan
indultam, milliók álltak az út szélén, három napon keresztül. Ez volt az egyik legjobb dolog, amit idáig átéltem. Lehet, hogy idén nem nyertük meg a versenyt, de az angliai fogadtatás nekünk fontosabb volt, mint a győzelem. És egyértelműen hasznos volt itt rendezni a versenyt."

Ha Froome elindul a Vueltán, nem fog találkozni Contadorral. A spanyol ugyanis szintén bukott a tizedik szakaszon, eltörte a lábát és az előző héten kiderült, nem épül fel a hazai versenyre.