Nincs rendben a hormonszintje, nem indulhat a Vuelta korrekorder címvédője

2014.08.22. 12:42

Chris Horner címvédésre készült a Vuelta a Espanán, de egy nappal a rajt előtt visszaléptették, mert veszélyesen alacsony volt a kortizolszintje. A 43 éves kerékpáros a gyógyszereire hivatkozik.

Horner már tavaly is mindeni idők legidősebb győztese lett a háromhetes körversenyek történetében, és most egy évvel öregebben is az első helyre pályázott a Vueltán. Egy orvosi vizsgálat azonban keresztbe tett neki.

A hiteles, doppingmentes kerékpározás érdekében létrejött mozgalom, Mouvement Pour un Cyclisme Credible (MPCC) orvosa vett vért a Lampre Merida kerékpárosától, és az elemzés kimutatta, hogy a Horner kortizolszintje a megengedettnél alacsonyabb. Ez az alacsony szint két dologra utalhat, vagy arra, hogy a bringás nem egészséges, kimerült, vagy pedig arra, hogy kortikoszteroidokkal doppingolta magát.

Horner betegségre hivatkozott, a Tour de France után bronhitisszel küzdött, külön engedélyt is kért rá, hogy doppinglistán szereplő hatóanyagú gyógyszerrel kezeltesse magát. Minden valószínűség szerint a Vueltán nem lett volna túl sok problémája, de az MPCC irányelveit elfogadó csapata visszaléptette.

Tavaly a holland Theo Bos került bajba alacsony kortizolszintje miatt, de őt is tisztázták, az indoklás szerint asztma elleni gyógyszerei okozhatták az eltéréseket.