Motor nélkül is pöröghet a földön a bringa?

2014.09.05. 12:14 Módosítva: 2014.09.05. 12:15

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) a vádak miatt megvizsgálta, hogy Ryder Hesjedal használhatott-e motoros segítséggel működtetett kerékpárt a Vuelta a Espanán. Nem találtak semmit.

Hesjedal a Vuelta hetedik szakaszán bukott, és esése ellenére a kerékpárja mozgásban maradt. Egyes vélemények szerint a kerék a nagy sebesség és a kanyar miatt maradhatott mozgásban, míg mások szerint a videó egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a kerékpár meghajtásában egy rejtett motor is részt vesz.

Tovább hajtja a motor a kerékpárt esés után

Egy videó már meg is jelent, amely azt próbálja bebizonyítani, hogy mindenféle csalás nélkül is képes egy kerékpár a földön pörögni. Igaz, Alex Rasmussen nem aszfalton hajtja végre a mutatványt, hanem síkosabb felületen, és az első kereket is a levegőben tartja.

„Úgy tűnik, az UCI nagyon sok üzenetet kapott, és ezért vizsgálódniuk kellett. Ma reggel kijöttek, és mondták, meg kell nézniük a kerékpárt. Azt hiszem, még ők is zavarban voltak, de senki nem talált semmit" – mondta a Garmin-Sharp sportigazgatója, Bingen Fernandez, aki szerint a csúszós aszfalt okozhatta az elsőre megmagyarázhatatlannak tűnő mozgást.

Nyitott kérdések így is maradhatnak, mert a vizsgálat és a Hesjedal bukása között öt nap telt el. Semmi garancia nincs rá, hogy ugyanazt a kerékpárt nézték meg, mint amit a hetedik szakaszon hajtott.