A kerékpár-vb a rendező várost is biciklibaráttá tette

2014.09.18. 10:50

Minden nagy sportrendezvény megrendezésével fontos, hogy az esemény milyen örökséget hagy a házigazda településen és annak régiójában. A 2014-es országúti kerékpáros világbajnokság házigazdája a spanyolországi Ponferrada már a kandidálás alatt azzal érvelt, hogy a városukat kerékpáros baráttá teszik. Új utak, tárolók és közbringarendszer lesz a 2014-es hagyatéka, írja a Velo.hu.

Ponferrada kerékpáros infrastruktúrája teljes felújításon esett át az elmúlt években. A legnagyobb beruházást nyáron adták át, amikor a település történelmi belvárosát átszelő, a legszigorúbb előírásoknak is megfelelő kerékpárutat birtokba vehették a lakók.

Az új utakhoz közbringa rendszert is telepítettek a 70 ezres városba. A hét ponton felállított dokkolóállomásokból 300 bringa kölcsönözhető. Ezt a számot jövőre megduplázzák. A közbringa rendszer teljesen ingyenesen. A településen az önkormányzat elektromos kerékpárok bérlését is lehetővé teszi.

A lakókat gyekeznek minél több akcióval kerékpárhasználatra ösztönözni, a tömegközlekedési eszközökön például a csúcsidőt leszámítva ingyenesen lehet bringát szállítani. Természetesen a városi közlekedés mellett a szabadidősport fejlesztése sem elhanyagolható. A városhoz közel húzódó 1750 méteres Morredero-hegy rendszeresen megmozgatja az országúti bringásokat, míg a környező hegységekben nem kevesebb, mint hat hegyikerékpáros maratont rendeznek egy évadban.

Ponferrada tehát Spanyolország gazdasági nehézségei ellenére igyekszik maximálisan kihasználni a világbajnokság megrendezéséből megnyíló forrásokat, és a házigazda szerepen túl egy olyan örökséget hoznának létre, amely valóban képes lehet megváltoztatni a lakosság szemléletét.