Úgy nyert vb-t, ahogy a tévében látta

2014.09.28. 17:41

A lengyel Michal Kwiatkowski egy késői szökéssel nyerte meg az országúti kerékpáros világbajnokság férfi mezőnyversenyét a spanyolországi Ponferrádában.

Bár a lengyel kerékpársport az utóbbi években hatalmasat fejlődött, a világbajnokság előtt nem emlegették esélyesként Michal Kwiatkowskit. A klasszikus egynapos menők, mint Fabian Cancellara, Tom Boonen vagy Peter Sagan számítottak favoritoknak.

Kwiatkowski azonban elég magabiztos volt: „Egy klasszikuson, a Liege-Bastogne-Liege-en harcolni tudtam velük, tehát miért ne lehetnék világbajnok? Erős csapatunk van, kilenc formában lévő versenyzővel leszünk ott."

A lengyel csapat azonban már a verseny korai szakaszában megmutatta, hogy valami nagy dologra készül, a 254,8 kilométeres körözésben sokat vállaltak a szökevények üldözéséből. Nekik is volt köszönhető, hogy eltűnt a negyedórás különbség. Kétszáz kilométerig igazán nagy név nem is akciózott, később az időfutamon második Tony Martin vállalt be, de a német nem tudta megtartani 20 másodperces előnyét.

Az utolsó 30 kilométeren a francia Cyril Gautier, a dán Michael Valgren Andersen, és az olasz Alessandro De Marchi dolgozott össze, és sikerült 40 másodpercnyire elszökniük. Az utolsó 18 kilométeren újabb impulzust adott nekik a felzárkózó fehérorosz Vaszil Kirijenka. Tíz kilométeren át még tartották magukat, de a spanyolok vezérletével az utolsó hosszú emelkedőn nagy tempót ment a mezőny. 

A verseny előtt több szakportál arról írt, hogy nem is az emelkedők, hanem a köztük lévő lejtmenet dönthet majd. Ez a várakozás be is jött, hét kilométerre a céltól Kwiatkowski robbantott, majd a kanyarokban is kockáztatva érte utol a négy szökevényt. Amint tudott, el is lépett tőlük, és az utolsó meredeket is megnyomta. Ezen a kaptatón próbálkoztak felzárkózni az olyan klasszisok is, mint Alejandro Valverde vagy Philippe Gilbert is. Kwiatkowski azonban nagyon elszánt volt, nem lassult, tudta tartani a 7-8 másodperces különbséget a síkon is. Így a célegyenesben már egy rövid ünneplést is megengedhetett magának.

A második helyért az ausztrál Simon Gerrans nyerte a hajrát, a harmadik Valverde lett. A spanyolnak ez volt sorozatban a harmadik vb-bronza.

„Két nappal ezelőtt megnéztem az U23-asok versenyét, tudtam, hogy egy kisebb csoporttal tartva lehet nyerni, főleg, ha esik az eső, ahogy ma is. Minden beleadtam, és sikerült elmennem, de ez így is elég hihetetlen" – mondta a befutó után Kwiatkowski.

Eredmények:

1. Michal Kwiatkowski (Lengyelország) 6:29:07
2. Simon Gerrans (Ausztrália) 0:00:01
3. Alejandro Valverde (Spain)
4. Matti Breschel (Dánia)
5. Greg Van Avermaet (Belgium)
6. Tony Gallopin (Franciaország)
7. Philippe Gilbert (Belgium) 0:00:04
8. Alexander Kristoff (Norvégia) 0:00:07
9. John Degenkolb (Németország)
10. Nacer Bouhanni (Franciaország)