Indulhat vagy sem a legjobb magyar pályakerékpáros az Eb-n?

2014.10.09. 13:57

Magyarországon nincs túl sok pályakerékpáros, eredményes meg még kevesebb. A leginkább jegyzett Szalontay Sándornak mégis kétséges az indulása az Európa-bajnokságon.

A Velo.hu-n szerdán jelent meg az a miniinterjú, amelyen a Svájcban, ösztöndíjjal készülő Szalontay azt mondta, hogy pénzhiány miatt a Magyar Kerékpársportok Szövetsége (MKSZ) nem utaztatja ki az Európa-bajnokságra, ami az idén csak papíron lesz Európában, a Franciaországhoz tartozó Guadalupe a Karib-szigetekhez tartozik.

A magyar pályakerékpárosok közül a hazai 200 méteres csúcsot újra és újra megdöntő Szalontaynak van szinte egyedüli esélye kijutni a 2016-os riói olimpiára, ezért azt hihetnénk, hogy a versenyeztetése és menedzselése elemi érdeke lenne a nem túl sok eredményt felmutató kerékpársportnak, ami már kiemelt státuszt és nem kevés költségvetési pénzt is kapott.

Az MKSZ csütörtökön nyilatkozatban cáfolta azt, hogy anyagi okok miatt nem tervezték Szalontay indítását az Eb-n. Azt állítják, nincs akadálya a kiutazásának, de ahhoz Szalontay jelenlegi spanyol edzőjének, Miguel Tarros Martinnak kell megalapozott indoklást adnia. „Amennyiben ő megerősíti, hogy komoly esélyekkel indulhatna Szalontay az Európa-bajnokságon, az MKSZ megoldja a versenyző kiutazását."

Az Eb-t október 16. és 19. között rendezik meg, a nevezési határidő október 6-a volt. Az MKSZ tájékoztatása szerint Szalontayt benevezték, indulásáról hamarosan közleményt adnak ki.