Lefújták a kerékpárversenyt a terrorellenes letartóztatás után

2015.05.01. 13:47

Nem tartják meg pénteken az Eschborn-Frankfurt kerékpárversenyt, miután a csütörtök hajnalban elfogott két feltételezett iszlamista merénylő a hatóságok szerint a verseny útvonalán tervezhetett támadást.

Szerda éjszaka egy különleges kommandó ütött rajta egy férfin és egy nőn egy oberurseli lakásban. A házkutatáson egy kész csőbombát, gyújtőszerkezetet, gépkarabélyt, és rengeteg lőszert is lefoglaltak, emellett hidrogén-peroxidot, és más eddig azonosítatlan folyadékokat is találtak.

Az őrizetbe vett emberek a hatóságok feltételezése az Oberurselt is érintő Eschborn-Frankfurt országúti kerékpárversenyen akartak merényletet elkövetni. A rendőrség azután döntött a rajtaütés mellett, hogy a férfi terepszemlét tartott egy oberurseli közeli erdőben, amelyen a május elsejére tervezett kerékpáros verseny útvonala haladt.

A Hessen tartománybeli rendőrség elővigyázatosságból döntött a kerékpárverseny lemondása mellett. Habár nem találtak egyértelmű kapcsolatot, de a rendőrség szerint a két őrizetbe vett ember korábban a verseny útvonalának több pontján feltűnt, írja a Deutsche Welle. A rendőrség szerint így a megtartása továbbra is kockázatokat jelenthetett volna.

A hatóságok márciusban figyeltek fel a 35 éves, török származású, német állampolgárságú férfire és feleségére, egy 34 éves török állampolgárra, amikor szokatlanul sok vegyi anyagot vásároltak. A rendőrség információi szerint a férfi kapcsolatban áll a frankfurti szalafista sejttel és az al-Kaidával is.