Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

A Panzerwagen belendült, sárga trikót vitt

2015.07.07. 17:48

A nagy csata elmaradt a kockaköveken, de a sárga trikót elveszítette Chris Froome a Tour de France negyedik szakaszán. Tony Martin szökésből vitte a szakaszt és az összetett első helyet.

Kedden a Tour idei leghosszabb szakasza várt a mezőnyre, Seraing és Cambrai között 223,5 kilométert tekertek a bringások, miközben a Párizs–Roubaix-ről is ismert hét kockaköves szakaszon hajtottak át.

Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Frédéric Brun (Bretagne), Perriq Quemeneur (Europcar) és Liuwe Westra (Astana) megpróbálkozott a szökéssel, de a kockaköves szektorokon elkezdődött, a céltól úgy 45 kilométerre, az igazi menés. Vincenzo Nibali tavaly egy hasonló szakaszon szerezte meg a sárga trikót, és az Astana most is megpróbálta a legjobbat kihozni a szakaszból. Lars Boom diktálta a tempót kapitányának. Szerencsétlenségére defektet kapott, így Nibali is eltűnt egy időre az élről.

Később a Tinkoff-Saxo és a Sky is előrejött vezetni, de Nibali nagyon agilis maradt, újra és újra megpróbálta. Az utolsó kockaköves szektoron is néhány méter előnyt kiharcolt, de nem tudott megszökni. Chris Froome (Sky) is tapadt rá, és olyan egynapos menők, mint Zdenek Stybar, Greg Van Avermaet, John Degenkolb vagy Alejandro Valverde. A mezőnyt szintén egy egynapos sztár vezette, Peter Sagan diktált a tempót, hogy felvigye az élre kapitányát, Alberto Contadort.

Az utolsó három kilométeren Tony Martin robbantott, a német időfutam menőnek csak egy másodperc hátránya volt összetettben, természetes volt, hogy rámegy a sárga trikóra. A Panzerwagennek becézett Martin iramát senki sem tudta átvenni, és szökésből megnyerte a szakaszt. Három másodperccel később zúdult át a mezőny a célvonalon, John Degenkolb lett a második, Sagan a harmadik. A favoritok is ezzel a csoporttal érkeztek, így nem változott közöttük a különbség.

„Volt egy defektem, és kerékpárt cseréltem, rossz pozícióba kerültem. Már azon gondolkodtam, hogy csak érjem el a célt, és már a következő szakaszokra gondoltam. Hirtelen, öt kilométerrel a vége előtt mind együtt voltunk, és mindenki a másikat figyelt. Senki nem akart igazán vezetni, ezért úgy döntöttem, adok egy esélyt magamnak, és mentem. Valahogy erőt is leltem, és megcsináltam. Nem tudom, hogy mi történt hátul, de ideges voltam. Csak mentem. Nem tudom, hány wattot vettem elő, de többet, mint bármikor ezelőtt" – nyilatkozta Martin.

Az összetett állása:

1. Tony Martin (német, Etixx-Quick-Step) 12:40:26
2. Christopher Froome (brit, Team Sky) 00:00:12
3. Tejay Van Garderen (amerikai, BMC Racing Team) 00:00:25
4. Tony Gallopin (francia, Lotto Soudal) 00:00:38
5. Peter Sagan (szlovák, Tinkoff-Saxo) 00:00:39
6. Greg Van Avermaet (belga, BMC Racing Team) 00:00:40
7. Rigoberto Uran (kolumbia, Etixx-Quick-Step) 00:00:46
8. Alberto Contador (spanyol,Tinkoff-Saxo) 00:00:48
9. Geraint Thomas (brit, Team Sky) 00:01:15
10. Zdenek Stybar (cseh, Etixx-Quick-Step) 00:01:16