Underworld Kupa hatodszor

2015.08.06. 10:32

Augusztus 8-án, szombaton hatodszor rendezik meg az egyik legkülönlegesebb magyar kerékpárversenyt, a MOFÉM Underworld Kupát, ami a Kőbánya alatt található járatrendszer mélyére viszi le a bringásokat.

A pincejáratok a valamikori Pannon-tengerből visszamaradt mészkő bányászata során alakultak ki - ezekről először IV. Béla magyar király 1244-ben kelt oklevelében tesznek említést -, amely idővel Pest egyik legfontosabb építőanyaga lett és számos híres budapesti építményhez is használtak a 10. kerület talajából nyert puha, könnyen faragható kövekből. A hátramaradt hatalmas pincerendszer teljes hossza több mint a 30 km, és még ma is vannak feltérképezetlen részei.

A MOFÉM Underworld Kupa a Maglódi úton található Merkapt Maraton Sportközpontban lesz, illetve a sporttelep alatt található fésűs elrendezésű járatrendszerben. A nyomvonalat alkotó földalatti szakaszon a pince belmagassága változó, átlagban 2-2,5 méter, a járatok szélessége 1,5 és 8 méter között változik, de a legszűkebb ponton egy 80 cm széles vasajtón is át kell hajtani.

A földalatti mountain bike-versenyt ezúttal is öt futamban rendezik, közülük a napot indító 30 perces próbafutam ajánlható a versenyzéssel még csak ismerkedőknek. A többi futamba az edzettebbeket várják, a nők és a juniorok futama 60, míg a férfiak futamai 70 percig tartanak majd, 9.30 és 16 óra között.

A pincerendszer terhelhetősége miatt csak korlátozott számban van lehetőség az indulásra, így érdemes előnevezni, a tavaly megépített ugratót és az azt elkerülő egérutat idén is betervezik.

Az augusztus 8-i eseményre online lehet jelentkezni a rendezvény honlapján (www.underworldkupa.hu), a nevezési díj a helyszínen 5000 Ft.