Katari vb? Ugyan. A bringások ötven fokban szenvednek

2015.10.09. 14:39

A futballban évek óta folyik a vita, hogy szabad-e Katarban világbajnokságot rendezni, mert a sivatagi hőség veszélyezteti a játékosok egészségét. A kerékpározni sem sokkal könnyebb az 50 fokos melegben, de ennek ellenére, nem olyan messze Katartól, az Egyesült Arab Emírségekben profi körversenyt rendeznek. Szenvednek is rendesen a kerékpárosok.

Fotó: abudhabitour.com

Hiába látványos és népszerű az országúti kerékpár, nem túl stabil a szponzorációs háttere, a sportágnak szüksége van arra, hogy új országokat és befektetőket nyerjen meg magának. A Közel-Keleten (Kuvait, Katar, Emírségek) nagyon nyomulnak a sportban, egyre több világversenyt is visznek oda. A kerékpár sem maradhatott ki ebből, Ománban és Katarban eddig is volt körverseny, és most az Emírségek is kapott egyet.

A versenyzők között eddig nem aratott nagy sikert, és akkor még finoman fogalmaztunk.

Ugyan október van, és elvileg hűvösebb, de a sivatagban így is 45-50 fokos pokoli hőséggel kell számolni Ilyen körülmények között pedig magas szintű teljesítményt nehéz elvárni. Ezzel a szervezők is tisztában lehetnek, mert a csütörtöki első szakaszt lerövidítették 14,5 kilométerrel. Így a versenyzők is kevesebbet szenvedtek valamivel, és azt is elérhették, hogy a célba érkezést is megmutathatták élőben a tévétársaságok.

Abu Dhabi Tour 2015: Stage 1 Highlights

A bringások nagyon óvatosan tekertek az első két órában, az általában elvárható 40 feletti átlag helyett csak 34,9 kilométer per órás tempóval teljesítették az első két órát. Többen állították, nem azért voltak lassúak, mert lazsáltak, egyszerűen nem bírtak el többet. „Ez volt karrierem legmelegebb napja. Amikor elstartoltunk a sivatagban, 53 fok volt. Ötvenben már edzettem egyszer Adelaide-ben, Ausztráliában. Gondban voltam, de tudtam, hogy a legtöbb ellenfelem is szenved" – mondta az astanás Guardini, aki mezőnyhajrában szerezte meg a szakaszgyőzelmet.

„Lehetetlen helyzet, túl messzire mentek. Képtelenség így versenyezni. Már az első kisebb emelkedőn 170-180 volt a pulzusom, ahogy mindenki másnak úgy, hogy nem is igazán nyomtuk. Biciklizni lehet ilyen körülmények között, de versenyezni nem. Azok a srácok, akik diktálták a tempót, egyre-másra  visszaestek" – méltatlankodott Tom Boonen, aki már az ománi körversenyen is nyomás alá helyezte a szervezőket, hogy hőség miatt töröljenek egy szakaszt.

A verseny főszervezője, a Giro d'Italiát is igazgató Mauro Vegni cinikus nyilatkozatot tett. Azt mondta, senki nem kérte, hogy a bringásokat, hogy menjenek gyorsan, és még azt is hozzátette, a szervezők kérték a kerékpárosokat, hogy ügyeljenek az egészségükre.