Másodpercekért mentek, milliméterek döntöttek

2016.02.13. 09:04

A Katari körverseny két sprinterről, Mark Cavendishről és Alexander Kristoffról szólt. Az ötödik, utolsó szakaszon az utóbbi néhány milliméterrel nyert a brit előtt, aki az összetett győztese lett.

Cavendish az idén három célt tűzött ki maga elő: a Tour de France-on szeretné viselni a sárga trikót, a riói olimpián pályán akar aranyérmet szerezni, majd a szezont egy világbajnoki győzelemmel zárná.

A vb-t pont Katarban fogják rendezni, így már arra is tesztelhetett a tavaly nem túl erős szezont teljesítő sprinter. Az azonban már most kiderült, hogy nagyon elszánt és sikerre éhes.

A verseny jól kezdődött neki, az első szakaszt megnyerte és ezzel az összetettben is vezetett. A második etap végén egy bukás miatt csak alig néhányan maradtak elöl az utolsó kilométerre, Cavendish a tavaly félelmetes tavaszi kampányt teljesítő Kristoff-fal meccselt, és néhány centivel ki is kapott tőle, de összetettben még előtte volt a bónuszmásodperceknek köszönhetően.

A következő napi időfutamban az öt másodperces előnyét Cavendish 19-re növelte Kristoff-fal szemben, de már Edvald Boasson Hagen viselte a sárga trikót.

A negyedik szakaszon megint Kristoff volt az erősebb, újabb győzelmet szerzett, míg Cavendish csak hatodik lett. A sárga trikót azonban így is átvette, mert Boasson Hagen bukott.

A záróetap is a sprintereké volt, az utolsó méterekre megint Kristoff és Cavendish maradt. A brit tűnt frissebbnek, de a norvég a végén nagyon jól tette a kereket, célfotóval megnyerte a szakaszt. Cavendish ugyan a szakaszt elbukta, de végül öt másodperc maradt az előnyéből az összetettben.

Kristoffnak az kellett volna az összetett győzelemhez, hogy Cavendish ne szerezzen időjóváírást, tehát ne legyen benne az első háromban. Az első háromnak sorrendben 10-6-4 másodperc bónusz járt a szakaszokon.