Vizes combcsizmát húznak a Tour-bringásokra

2017.07.14. 13:28

A Tour de France-on kulcskérdés a regeneráció, amit nagy részben a tökéletesen megtervezett táplálkozással és a fizikoterápiával lehet biztosítani. A Velo.hu szerzője, Szilasi László a Cofidis csapatnál találkozott a háttéremberekkel.

A nyolcadik szakasz eredményhirdetése után a csapat hoteljébe sietünk, ahol betekinthetünk két sarkalatos pont, az étkezés és a regeneráció kulisszái mögé.

A Tourra minden csapat privát szakáccsal és speciális étteremautóval is érkezik. A hotelek infrastruktúráját csak részben használják, a menüt maguknak készítik el.

„Reggel beszerzem azokat a termékeket, amelyek a legjobban megfelelnek a versenyzők szükségleteinek és étkezési szokásainak, különös tekintettel az ebédre. Igyekszem főképp biotermékeket beszerezni, és kerülni az allergén anyagokat. Mindennap variálok az menün. Ma például lencsesaláta lesz, céklával, füstölt lazaccal az előétel. Aztán grillcsirke, kukoricával és zöldekből álló salátával és desszertnek egy felfújt szerű, körtés, juhtejes édességet készítek.” – mutatja be a napi kínálatot a szakács, akinek kulcsszerepe van a versenyzők sikereiben.

A háromhetes versenyzés másik nagy kérdése a regeneráció. Lance Armstrong óta tudjuk, hogy „minden másodperc számít”, és az amerikai ezt leginkább a szakaszok közti időszakokra értette. A mindennapi masszázs elengedhetetlen része a Tournak. A csapatokkal három masszőr utazik, így naponta három versenyző jut mindenkire. Emellett van még velük egy fizikoterapeuta és egy orvos is, a speciálisabb esetekre.

„Ezzel a masszázzsal a cél, hogy az izmok mélyét dolgozzuk meg és távozzanak a méreganyagok. Először hátulról masszíroztam, most előröl. A lejtős vagy a hegymenetes szakasz egyáltalán nem ugyanazt a típusú izomcsoportot veszi igénybe. A szakaszok is eltérőek, és az egyes szakaszokon egyáltalán nem ugyanúgy dolgoznak az izmok. A felépülés, pihenés elősegítésének egyik nagyon fontos eszköze a masszázs, a másik pedig a nyújtás."

„Kétféle gépet is használunk a regenerációhoz, amely két eltérő technikát alkalmaz. Az első a nyomásterápia, ahol nyomást gyakorolunk a lábakra és „átfésüljük” az izmokat. Ez a masszázs kiegészítője lehet, de itt csak nyomást gyakorlunk ebben a felfújt csizmában. 5 nyomási zóna található a csizmában, és ezek felváltva, egymás után fejtenek ki nyomó hatást, így hasonlít a masszázshoz. Vannak versenyzők, akiknek otthon is van ilyen, és ezt használják, ha nincs lehetőségük masszázst igénybe venni. A másik gép esetében a nyomást hideggel kombináljuk. Itt lent van egy jéggel töltött vizes tartály, és ez a hideg víz kering a combra tekert párnákban. Esés, sérülés után mindig alkalmazzuk ezt a hideg nyomást, mert csökkenteni tudja az ödémákat, vérömlenyeket. Ez a két technológia elég érdekes és hasznos segítőnk a versenyek során, optimálisabb felépülés, regenerációt tesz lehetővé a masszázs és más egyéb technikák kiegészítéseként.” – meséli Luc, a csapat legtapaszataltabb masszőre.

Arról, hogy milyen a Tour de France VIP-karavánja belülről, itt olvashat bővebben.