Gyógyszerét doppingként használhatta a Tour-győztes

2018.03.05. 12:37

Az angol parlament egyik bizottsága szerint a Sky kerékpárcsapat és a vele Tour de France-ot nyerő Bradley Wiggins nemcsak egészségügyi okokból, hanem teljesítménynövelés céljából is használt engedélyezett gyógyszereket, és ezzel tulajdonképpen doppingolt.

A digitális, kulturális, média- és sportbizottság 54 oldalas vizsgálati anyaga szerint Wiggins 2012-ben, versenyidőszakban is szedte a triamcionolon nevű szteoridot.

„Úgy hisszük, hogy ezt az erős kortikoszteroidot Bradley Wiggins Tour de France-revaló felkészítéséhez használták, ahogy valószínűleg más, őt segítő kerékpárosoknál is alkalmazták." – áll a jelentésben. A szerzők szerint triamcinolont arra használták, hogy javítsák Wiggins erejét testtömegéhez képest. Wiggins a szerre kapott orvosi engedélyt (TUE), de a jelentés szerint egy Sky etikai normát sértett.

A kerékpáros csapat és Wiggis is cáfolta, hogy orvosi szükséglet nélkül használtak volna triamcinonolont.

A Sky-t egyre több vád éri, hogy a szürke zónát kihasználva doppingol. A csapatmenedzser Dave Brailsfordot is többször kritizálták, hogy az orvosi nyilvántartások hiányosak, nem derül ki belőlük, hogy melyik bringás mit és miért kapott. Máig nem tudta megmagyarázni a Sky azt sem, miért szállítottak autóval 2011-ben Manchesterből Franciaországba egy orvosi csomagot Wigginsnek. A legújabb botrányuk pedig Chris Froome asztmára szedett gyógyszere és pozitív doppingmintája miatt tört ki.