A két testvér egymást ütötte el a sárga trikótól

2018.03.12. 14:52

A Párizs–Nizza kerékpáros körverseny az utóbbi években mindig nagyon szoros eredmény hoz. 2016-ben négy, 2017-ben két másodperccel bukta el az első helyet Alberto Contador.  A győzelem most is kevésen múlt, Marc Soler négy másodperccel nyert nyolc szakasz után. Az Izagirre testvérek pedig egy bukás miatt lehetnek bosszúsak. Elment vele az esélyük az első helyre.

A Párizs–Nizza zárószakasza előtt elég sűrű volt az élmezőny, nyolc kerékpáros volt egymáshoz képest egy percen belül, az első négyet csak 13 másodperc választotta csak el. Várható volt, hogy a Bahrain-Merida testvérpárja Jon és Gorka Izagirre 11 illetve 12 másodperces hátrányból támadni fogják az élen álló Simon Yatest a 110 kilométeres, sok emelkedőt is magában foglaló szakaszon.

Az Izagirre testvérek 13 kilométerre a céltól indítottak támadást, Tim Wellensszel és Dylan Theunsszal sikerült is leszakítaniuk Yatest 11 másodpercre az utolsó emelkedőn, de egy szökevénycsoportban elöl tekert Marc Sorel, aki még szintén esélyes volt a végső győzelemre. Őt is üldözni kellett, 20-25 másodpercnél nem lehetett többet kapni tőle.

A lejtmenetben az Izagirre testvérek aztán egymást akadályozták meg abban, hogy mehessenek a sárga trikóért. Bő hat kilométerre a céltól egy hajtűkanyarban Jon bukott, testvére már nem tudta kikerülni, belehajtott. Nem sérültek meg, de a bringáik összeakadtak, még lassabban tudtak csak visszaülni azokra. A bukással és a lendületszerzéssel fontos másodperceket veszítettek, Yates is beérte őket, és hiába zárkóztak már fel a többi üldözőre, az etapon harmadik Soler elvitte a sárga trikót. Pont a harmadik helyért járó négy bónusz másodperccel verte Yatest. Gorka Izagirre 14 másodperccel harmadik lett harmadik, Jon a negyedik helyen zárt 16 másodperccel. Ha nem esnek, legalább a második hely elérhető lett volna számukra, de a sárga trikó sem tűnt lehetetlennek. A Bahrain sportigazgatója szerint 15 másodpercet veszítettek.

„Ez egy keserédes dobogó nekünk. Tökéletes lehetőségünk volt a győzelemre miután leszakítottunk Yatest, és most még sincs meg az első hely." – nyilatkozta Gorka Izagirre.