Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mi értelme van a kerékpárban a műesésnek?

2018.05.19. 08:03

Az országúti kerékpárosok arról ismertek, hogy a legkeményebb viszonyokat is elviselik, tekernek 40 fokos melegben vagy nulla fok körüli hidegben is, ijesztően nagy bukások után is visszaülnek a nyeregbe, törött csontokkal fejeznek be versenyeket. Ennek fényében is meglepő, hogy megérett az idő az első (?) bringás műesésre. A Tour of Norwayon mutatta be egy lengyel versenyző. 

Pawel Bernas, a CCC Sprandi versenyzője a norvég kör szerdai szakaszának végén érezte úgy, hogy akkor jár a legjobban, ha elesik. A távból 2,2 kilométer volt hátra, amikor egy jobbos kanyarban néhányan buktak, a mögöttük érkezők legtöbbje ki tudta kerülni őket, de Bernas a közelükbe érve inkább kerékpárját elengedve lehuppant melléjük, mintha csak megakadt volna a járdaszigetben. (A videón ő a narancssárga mezes.) 

Nem merő szórakozásból esett el, azt hitte, így éri el a legjobb eredményt. A kerékpárversenyek egyik biztonságot szolgáló szabálya, hogy ha valaki az utolsó három kilométeren belül bukik, és emiatt marad le a főmezőnytől, az olyan, mintha meg sem történt volna. A bukó és később célba érő bringás is azt az időt kapja, mint a főmezőny. 

Bernas is erre játszott. A lengyel bringás korábban szökésben volt és alaposan kihajtotta magát, mint később elmondta, attól félt, hogy nem bírja a hajrát és a mezőnytől lemaradva külön időt kap. 

A kerékpáros később elnézést kért a tettéért, azt mondta, 190-es pulzusnál nem volt tiszta a feje, rossz döntést hozott.