Titkos kísérletben vettek részt brit sportolók a londoni olimpia előtt

GettyImages-149630588
2020.07.18. 15:45
  • A 2012-es londoni olimpia előtt nyolc sportág 91 brit sportolója egy titkos kísérletben vett részt.
  • A UK Sport állami sportügynökség projektje azt vizsgálta, hogy a ketontartalmú táplálékkiegészítő milyen hatással van a sportolók teljesítményére.
  • A DeltaG márkájú ital ekkor még csak tesztelési fázisban volt, így csak kutatási célokra lehetett használni.
  • Ebben az időben még arra sem volt garancia, hogy a szer nem kerül fel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistájára, és nem lehetett tudni, milyen mellékhatásai vannak a szernek.
  • A kísérletben résztvevő sportolókkal titoktartási szerződést írattak alá.

Mail on Sunday lap olyan dokumentumokhoz jutott hozzá, amely azt bizonyítja, hogy az olimpiai és paralimpiai sportágak finanszírozásáért felelős brit kormányszerv több százezer fontot költött egy olyan titkos projektre, ami a vitatott megítélésű ketonok teljesítménynövelő hatását vizsgálta. Egy akadémikus és egy prominens politika szereplő is aggodalmát fejezte ki, hogy brit sportolók az amerikai hadsereg megbízásából, az Oxfordi Egyetemen kifejlesztett szert használták.

Amikor a kísérlet 2012-ben elindult, a készítmény még nem volt kereskedelmi forgalomban kapható, ezért a sportolóknak egy nyilatkozatot kellett aláírniuk, amelyben minden felelősséget és esetleg kockázatot vállaltak.

A UK Sport nem garantálja és nem ígéri, hogy a keton teljes mértékben megfelel a Doppingellenes Kódex előírásainak, ezért a használatukért nem tud felelősséget vállalni. A WADA vérmintákat vehet, és utólag is ellenőrizheti azokat. A ketózis azonban átmeneti élettani állapot, amelyet nehéz lenne bármilyen esemény utáni mintában kimutatni

– áll az egyik dokumentumban. A UK Sport a cikk megjelenése után kiadott egy közleményt, amelyben azt írják, nem finanszíroztak olyan projektet, amely a sportolóik egészségét veszélyeztette volna. A kutatás 2012 januárjában kezdődött a kutatói és tanácsadói testület jóváhagyása után. A brit doppingellenes ügynökség konzultált is a WADA-val, akiktől azt a válasz kapták, hogy a szer nem szerepel a tiltólistán.

Minden kutatásuk eleme egy hozzájárulási nyilatkozat, amelyet az alanyoknak kell kitölteni, ebben nyilatkoznak arról, hogy teljeskörű információt kapnak a folyamatról, és lehetőséget kapnak arra, hogy kérdéseket tegyenek fel a kutatóknak. A sportolóikra nem gyakorolnak nyomást, a kutatásban való részvétel önkéntes alapon működik.

„visszautasítjuk azokat a vádakat, hogy kísérleti nyulakként kezelnénk a sportolókat”

– zárul a közlemény.

A termék végül csak két évvel ezelőtt került forgalomba, a San Franciscó-i HVMN cég szerezte meg a kereskedelmi jogait, és kezdte el gyártani. A cég vezetője, Geoff Woo a Telegraphnak azt nyilatkozta, hogy a szert a 2018-as Tour de France-on hét csapat is használta.

A brit sportolók a londoni olimpia előtti versenyeken, és az olimpia alatt is használták ketont. Összesen 65 érmet (29 arany, 17 ezüst, 19 bronz) nyertek, és az éremtáblázat harmadik helyén zárták a hazai olimpiájukat. A legtöbb érmet, 12-t a kerékpáros versenyszámokban nyerték. A dominanciájukat jól jelzi, hogy a megszerezhető tíz pályakerékpáros aranyéremből hetet is brit versenyzők nyertek. Emellett evezésben kilenc, atlétikában pedig hat érmet szereztek. Az már korábban is köztudott volt, hogy az evezősök és kerékpárosok is alkalmazták a ketonos táplálékkiegészítőt, de a UK Sport azt eddig nem hozta nyilvánosságra, hogy milyen dózisban. A dokumentumok szerint a 91 sportoló összesen 135 adag DeltaG-t használt el az olimpiai végéig.

A kísérlet egyik kulcsszereplője a kutatási és innovációs menedzser, Scott Drawer volt. A szakember 2016 és 2018 között a brit kerékpáros kirakatcsapat, a Team Sky – ma már Team Ineos – alkalmazottja volt. Az Ineos a Cyclingnews kerékpáros szakportál kérdésére azt válaszolta, a versenyzőik sosem használták a DeltaG márkájú ketonos italt. Ugyanakkor a Brit Kerékpáros Szövetség elismerte, hogy részt vettek a kísérletben, és néhány kerékpárosnak valóban adtak ketont, de hogy kinek, vagy milyen szakában versenyzőnek, arra nem tértek ki.

A Mail on Sunday állítása szerint a kísérletben részt vevő sportolók 40 százaléka tapasztalt valamilyen mellékhatást, például hányást és gyomorproblémákat. Közülük 28-an ki is szálltak a kísérletből, míg további 24 sportoló azért hagyta abba a ketonok szedését, mert nem tapasztaltak teljesítményjavulást.

Megrémít, hogy a UK Sport egy ismeretlen szert próbált ki a sportolóin, és még titoktartási szerződést is aláírattak velük arra az esetre, ha valami baj történne. Emberek életével játszottak. Egy pozitív doppingteszt egy karrier végét is jelentheti. nagyon meglep, hogy ennyi sportoló elfogadta ezeket a feltételeket

– mondta Emma Jackson, aki 2011-es világbajnokságon 12. lett 800 méteres síkfutásban. Egy sérülés miatt már abbahagyta az atlétikát. Úgy hiszi, pályafutásának az vetett véget, hogy a brit atlétikai szövetség (UKA) egyik orvosának tanácsra két éven át indokolatlanul nagy dózisú pajzsmirigyhormon készítményt kapott.

Az öt olimpián részt vett brit atléta, Jo Pavey lehangolónak nevezte a nyilvánosságra került dokumentumok tartalmát. Szerinte a szintetikus ketonok használta még akkor is túl van egy bizonyos határon, ha nincs tiltólistán, ugyanis potenciálisan károsnak tartja.

Felhasznált cikk:

  • London 2012 Olympians used in ‘secret project to test experimental substance’ (The Telegraph)
  • British cyclists involved in secret ketone program for 2012 Olympics (Cyclingtips)

(Borítókép: Bradley Wiggins a 2012-es londoni nyári olimpia országúti kerékpározásának férfi egyéni időfutamában 2012. augusztus 1-jén. Fotó: Christophe Ena - IOPP Pool / Getty Images)