Meghalt a profi kerékpáros, aki csütörtökön szakadékba zuhant a svájci körön

GettyImages-1240376976
2023.06.16. 12:57 Módosítva: 2023.06.16. 15:29
Meghalt a 26 éves Gino Mäder, miután csütörtökön a svájci körön egy szakadékba zuhant. A balesetet követően újra kellett éleszteni, majd mentőhelikopterrel a churi kórházba szállították. A svájci körverseny pénteki, hatodik szakaszát neutralizálták, a szakasz utolsó 20 kilométerét a svájci versenyző tiszteletére tekerik le a versenyzők. A befutóra várhatóan 16.40-kor kerül sor.

Csütörtökön a svájci körön súlyos balesetet szenvedett Gino Mäder. A Bahrain–Victorious versenyzője egy szakadékba zuhant, a bukást követően újra kellett éleszteni. A csapata közleménye szerint az orvosok minden erőfeszítése ellenére Gino Mäder szervezete pénteken délelőtt feladta a harcot a churi kórházban. 

Mély szomorúsággal és nehéz szívvel kell bejelentenünk, hogy Gino Mäder elhunyt. Június 16-án, pénteken, a Tour de Suisse 5. szakaszán történt súlyos balesetet követően Gino elvesztette a súlyos sérüléseiből való felépülésért folytatott küzdelmet.

– kezdi közleményét a Bahrain–Victorious. 

A churi kórház fenomenális személyzetének minden erőfeszítése ellenére Gino nem tudta végigcsinálni ezt az utolsó és legnagyobb kihívást, így 11.30-kor elbúcsúztunk csapatunk egyik legjobb tagjától. Gino rendkívüli sportoló volt, az elszántság példaképe, csapatunk és az egész kerékpáros-közösség értékes tagja. Tehetsége, elhivatottsága és a sport iránti szenvedélye mindannyiunkat inspirált

 – írja közleményében a Bahrain–Victorious. 

Csütörtökön az Albula-hágóról lefelé Mäder és Magnus Sheffield eddig tisztázatlan körülmények között ütközött össze. Az amerikai kisebb zúzódásokkal és agyrázkódással megúszta, Mädert viszont a helyszínen újra kellett éleszteni. Az esetről a verseny szervezői az alábbi közleményt adták ki: 

„A szakasz 197. kilométerénél, az Albula-hágó lejtőjénél két versenyző nagyon nagy sebességgel összeütközött. A versenyorvos két percen belül a baleset helyszínén volt. Magnus Sheffield reagált, zúzódásokkal és agyrázkódással szállították a samedai kórházba. Gino Mäder mozdulatlanul feküdt. Azonnal újraélesztették, majd mentőhelikopterrel a churi kórházba szállították.”

A Bahrain–Victorious igazgatója, Milan Erzen a következő szavakkal búcsúzott Mädertől: „Gino Mäder elvesztése teljesen lesújtott minket. Tehetsége, elkötelezettsége és lelkesedése mindannyiunkat inspirált. Nemcsak rendkívül tehetséges kerékpáros volt, hanem nagyszerű ember. Őszinte részvétünket fejezzük ki családjának és szeretteinek, és együttérzünk velük ebben a nehéz időszakban. A Bahrain Victorious az ő tiszteletére fog versenyezni, és minden versenyünkön megőrizzük emlékét. Eltökélt szándékunk, hogy megmutassuk azt a szellemiséget és szenvedélyt, amit Gino mutatott. Ő mindig a csapatunk szerves része marad.”

Gino Mäder a két évvel ezelőtti Giro d’Italián megnyerte a hatodik szakaszt, miután a nyolcfős szökés legerősebb bringásának bizonyult. Valter Attila ezen az etapon lett a 12., és átvette a vezetést az összetettben. A svájci ugyanebben az évben a Vueltán begyűjtötte a legjobb fiatal versenyzőnek járó fehér trikót, összetettben ötödikként zárt. 

Mäder kerékpáros két éve szakaszgyőzelmet aratott a svájci körön is, idén pedig ötödik lett összetettben a Párizs–Nizza-versenyen, ahol az élen a kerékpársport legjobbjai végeztek. 2021-ben ugyanezen a versenyen nem sokon múlt számára a szakaszgyőzelem, végül az utolsó 50 méteren tudta lesprintelni a többszörös Grand-Tour-győztes Primoz Roglic.

A svájci körverseny pénteki, hatodik szakaszát neutralizálták a szervezők, azaz ma nem versenyeznek a kerékpárosok. A szakasz utolsó 20 kilométerét közösen tekerik le a profi kerékpárosok, ezzel tisztelegve a svájci versenyző előtt. A befutóra várhatóan 16.40-kor kerül sor Oberwil-Lieliben. 

A közösségi médiában egy emberként gyászolnak a profi kerékpárosok és versenyszervezők. Geraint Thomas azt írja, nem tudja elhinni a híreket ezen a nagyon-nagyon szomorú napon, de Michal Kwiatowski sem találja a szavakat. Julian Alaphilippe szerint a svájci versenyző egy igazi harcos volt, de mellette egy kedves srác is. A Giro d’Italia szervezői is hivatalos felületeiken búcsúznak Mädertől: „A bringások egy nagy család. Ma mindannyian egy különleges srácért sírunk. A mosolyod örökre a szívünkben lesz. Ciao Gino.”

(Borítókép: Gino Mäder 2022. május 1-jén. Fotó: RvS.Media / Basile Barbey / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport